Akıncı: Türkiye gelecekte bu doğalgazdan istifadeyi düşünebilir


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz zenginliğinin bir gerginliğe dönüştürülmemesini istedi. Akıncı, Rum tarafına ilettikleri kaygılarının dikkate alınmasını diledi.

Rum lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Mustafa Akıncı, "Geçmişte de müzakere masasını olumsuz etkileyen Güneydeki sahillerden uzakta, Kıbrıs'ın ekonomik münhasır alanı olarak nitelendirilen bölgede doğalgaz arama çalışmalarının yarattığı sıkıntılar hatırlardadır. Denizlerin altındaki bu zenginlik Kıbrıs'ın ortak zenginliğidir." dedi.

Akıncı şöyle devam etti: "Bu konuda herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol açmak istemiyorum. Bu zenginlik ortak zenginliğimizdir ve bu zenginliğin çözüm sonrasında iki toplum tarafından çözümün kolaylaştırıcı unsurlarından biri olarak nitelendirilmesi doğaldır. Ayrıca, bölgede oluşacak işbirlikleriyle bundan Kıbrıs dışında başka ülkelerin de yararlanması mümkündür. Örnek olarak gelecekte İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkıyatında önemli bir rol oynayabilir. Bundan Türkiye de kazançlı çıkacaktır ve kendi ihtiyaçları için de aslında Türkiye gelecekte bu doğaldan istifadeyi düşünebilir. Bu geleceğe ait olan tasarruf. Geçmişte doğal gaz konusunda gerginlik yaşandı ve eğer bu konuda bugün akılcı davranılmazsa, yeniden gerginliğe neden olabilir. Gelecekteki ortak zenginliği bugün bir gerginlik haline dönüştürmemek lazım. Rum tarafında açılmakta olan ihaleler ve bu ihaleler sonrasında herhangi bir kazı işleminin gündeme gelmesi halinde oluşabilecek olumsuzlukları ve gerginlikleri önceden paylaşma ihtiyacı duyduk. Onların bakış açısına göre orayı Kıbrıs Rumlarının yönetiminde olan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik alanı görüyorlar ve orada kendilerini özgür görüyorlar. Ancak bu konunun geçmişte yarattığı sıkıntılar bilindiğine göre bu konularda dikkatli olunması lazım. Gelecekteki ortak zenginliği bugün bir gerginlik haline dönüştürmemek lazım."

Mustafa Akıncı, Rumların hellim konusundaki yeni girişimlerden de kaygı duyduklarını ve bunları Rum lidere ilettiklerini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Akıncı: Türkiye gelecekte bu doğalgazdan istifadeyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER