AKP'nin dolar planını açıkladı: Bir gecede 7 lira birden düşecek!

21 Aralık 2021 tarihinde KKM kararını açıklayarak dolar/TL paritesini saatler içerisinde 7 lira birden düşüren iktidar hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Dünyaca ünlü banka Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti tarafından yapılan açıklamada, dolar kurunun aniden 21 liraya düşeceği iddia edildi.

SHABER3.COM

Türkiye'de dolar kuru son yıllarda kesintisiz bir yükseliş trendinde olsa da, zaman zaman ekonomik ve siyasi hamleler sonucu dolar/TL paritesinde aşağı yönlü kırılmalar gözlemlenebiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ağustos ayında açıkladığı 750 baz puanlık faiz kararı sonrası 2 lira birden düşen dolar kuru bu duruma örnek gösterilirken, en çarpıcı düşüş ise 21 Aralık 2021 tarihinde yaşanmıştı.

TEK GECEDE 7 LİRA BİRDEN DÜŞMÜŞTÜ!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın akşam saatlerinde duyurduğu ve Türk lirası mevduatı dolar kuruna endeksleyen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının ilanı sonrası 17 liranın üzerinde bulunan dolar kuru, saatler içerisinde 11 liranın altına inerek milyonlarca vatandaşı hayrete düşürmüştü.

Dolarda hakim olan görüş paritenin yükseleceği yönünde olsa da, dünyanın en büyük bankaları arasında gösterilen Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Robin Brooks, Türk lirası için çok farklı bir beklentiye sahip.

Brooks, son aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın attığı ekonomik adımların doğru olduğunu belirtirken, Türk lirası için çok sert bir düşüş tahmininde bulundu.

DOLAR YENİDEN 21 LİRAYA DÜŞECEK

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Brooks, Türk lirası için adil değerin 21 lira seviyelerinde olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde kurun tamamen serbest bırakılacağını ve bu nedenle parite üzerinde ilk aşamada yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşeceğini, sonrasında ise çok sert bir düşüşle dolar kurunun 21 liralara gerileyeceğini açıkladı.

Türkiye'de derin bir değer ve potansiyel olduğunu belirten Brooks, geçtiğimiz aylarda yayımladığı raporla da benzer ifadeler kullanarak TL için ilerleyen yıllarda parlak gelişmeler beklediğini ilan etmişti.

Bu konuşmalarda 2024 yılının son çeyreğine dikkat çeken uzman isim, Türk lirasından çıkış yaparak dolara yönelen yatırımcıların büyük bir zarar görebileceğinin altını çizdi.
<< Önceki Haber AKP'nin dolar planını açıkladı: Bir gecede 7 lira birden... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER