AKÜ'lü öğrenciler, doku ve organ bağışında bulundu

AKÜ'lü öğrenciler, doku ve organ bağışında bulundu

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileri organ ve doku bağışında bulundu.

Uygulama ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen organ bağışı etkinlikleri kapsamında öğrencilere organ bağışının önemi ve yolları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doku ve Organ Nakli Görevlisi Hemşire Özlem Yıldız, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabileceğini söyledi. Beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ nakli yapıldığını belirten Yıldız, beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarının birbirlerine karıştırıldığına dikkat çekti. Yıldız, beyin ölümü kararının dört ayrı branştan oluşan hekimler kurulu tarafından yapılan klinik muayene ve laboratuvar incelemelerinden sonra verildiğini belirtti.

Yıldız, "Tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülemez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir. Bu bakımdan bitkisel hayattan farklıdır. Bitkisel hayattaki hastalar kendi kendilerine solunuma devam ederler. Bitkisel hayattaki hastalar aylarca hatta yıllarca yaşarlar ve bazı durumlarda iyileşebilirler. Ancak beyin ölümü gerçekleşen kişiler hayata dönemezler." dedi.

'ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DİYANET CEVAZ VERİYOR'

Organ bağışının dini yönden de sakıncasının olmadığını belirten Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun organ naklinin caiz olduğunu açıkladığına vurgu yaptı. Bu kararda 'organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur' dendiğini hatırlatan Yıldız, her bağışın yeni bir hayat olduğunu dile getirdi. Organ naklinde vücut bütünlüğünün bozulmadığını ve cenazeye saygıyla yaklaşıldığını ifade eden Yıldız, son yıllarda başlayan yüz, kol, bacak gibi bağışlarda alınan uzuvların yerine protez eklendiğini, iç organların vücuttan çıkarılması sonucunda ise karnın orta hattında bir ameliyat izi olduğunu ve cerrahların yaşayan hastalara davrandıkları gibi özenle davrandığını anlattı. Yıldız organ ve doku bağışında bulunmak isteyen gönüllülerin sağlık müdürlüğü, hastaneler, ilgili dernek ve vakıflar, organ nakli yapılan merkezler ya da ehliyet alımı sırasında emniyet müdürlüklerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber AKÜ'lü öğrenciler, doku ve organ bağışında bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER