Çankırı'da 'Anıza Ekim Demonstrasyon' etkinliği düzenlendi

Çankırı'da 'Anıza Ekim Demonstrasyon' etkinliği düzenlendi

Çankırı Merkez Germece Köyü'nde yapılan 'Korumalı Tarım Projesi' kapsamında 'Anıza Ekim Demonstrasyon' etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öztekin Urla ve Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Muzaffer Avcı, TZOB Başkan Vekili Nejat Gamzeli, ilçe ziraat odası başkanları ve üyeleri, il müdür yardımcıları, şube müdürleri, ilçe müdürleri, köy muhtarları, köy halkı, Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Çakır, konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Korumalı (anıza ekim) tarım sisteminin uygulanması, toprağı ve bitkiyi koruyan sürdürülebilir uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistemdir. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek para iş gücü zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu, strüktürü ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve tasarrufuna imkan sağlayacaktır. Girdi, zaman ve iş gücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkan sağlayan en ekonomik üretim sistemlerinden olan korumalı (anıza ekim) tarım uygulamasının Çankırı ili şartlarında yaygınlaştırılması ve yeni geliştirilen, bölgeye uyumlu çeşitlerin çiftçilere tanıtılması amacıyla; Merkez ve Kızılırmak ilçesinde her yıl 2 şer köyde 4 demonstrasyon olmak üzere 2 yılda toplam 8 adet demonstrasyon kurulacaktır. Ayrıca İl Yayım Programı kapsamında merkez ilçede 1 demonstrasyon 2015 yılında 90 da alanda demonstrasyon kurulmuştur. Demonstrasyon kurulan arazi 2 parçaya ayrılarak yarısı geleneksel yöntemlerle (Pulluk, kazayağı ile ikileme üçleme) toprak işlemesi yapılmıştır, diğer yarısı işlenmeden sadece mayıs ayında ve temmuz ayında yabancı ot ilaçlaması yapılmıştır"

Konuşmaların ardından anıza ekim mibzeri ile katılımcılara anıza ekimin nasıl yapıldığı tatbiki olarak gösterildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Çankırı'da 'Anıza Ekim Demonstrasyon' etkinliği düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER