Derneklerin yüzde 57'sinde ücretli çalışan yok

Derneklerin yüzde 57'sinde ücretli çalışan yok

Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) ortalama yüzde 57'sinde ücretli çalışan bulunmuyor. 'STK'ların iş birliği ağlarının kurumsallığını nasıl etkilediği' yönünde araştırma çalışma yapan Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işıl Cerem Cenker Özek, ilginç sonuçlara ulaştı. Kadın ve işveren dernekleriyle görüşmeler yapan Özek, Türkiye'de STK'ların yüzde 57'sinde ücretli çalışan bulunmadığını tespit etti. Özmek'in araştırmasına göre Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olan Antalya'da ise bu oran yüzde 45.

UAÜ Şehir Kampüsü'nde düzenlenen programa araştırmada yer alan derneklerin temsilcilerinin yanısıra UAÜ Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Prof. Dr. Tarık Oğuzlu da katıldı. Özek, araştırmanın kapsam ve aşamalarını anlattıktan sonra ulaştıkları sonucu açıkladı. Buna göre, Antalya yerelinde kadın dernekleri işveren derneklerinden daha fazla işbirliği yapıyor. Yine Antalya yerelinde işveren dernekleri arasında bağlantı sağlayan stratejik aktör sayısının daha fazla olduğu sonucuna ulaşıldı. Bunun nedeni ise işveren iş birliği ağında bağlantıların daha az olması olarak yorumlandı.

Türkiye ve uluslararası bağlantılar değerlendirildiğinde Antalya'da, işveren derneklerinin toplam işbirliklerinin daha fazla olduğu gözlemlendi. Dernekleri insan kaynağı bakımında da ele alan araştırmaya göre, STK'ların yüzde 45'inde ücretli çalışan bulunmuyor. Sadece yönetici pozisyonunda olan yüzde 36'lık bir kesim ücretli çalışan konumunda. Araştırmacı pozisyonunda ise yüzde 18'lik kısım istihdam ediliyor. Bu pozisyonlar dışında ücretli çalışanlar idari, mali işler, servis veya medya pozisyonlarında istihdam ediliyor. Türkiye genelinde ise STK'ların yüzde 57'sinde ücretli çalışan bulunmuyor. Ücretli çalışanların yüzde 60'ı ise idari ve mali işlerde yer alırken, yüzde 15 uzman pozisyonunda, yüzde 8,5 de uzman yönetici olarak görev yapıyor.

Araştırmaya göre, Türkiye'de STK'ların en önemli geliri üyelik aidatları bu oran yüzde 33 civarında. Bireysel bağışlar ise bu gelirlerin yüzde 18'ini oluşturuyor. Antalya'da ise üyelik aidatı, derneklerin gelirinin yüzde 73'ünü oluştururken, yüzde 10'la bağışlar bu oranı izliyor. Araştırmada kadın dernekleri gelirlerini açıklamaktan çekinirken, işveren dernekleri ise gelirlerini açıklamakta bir sakınca görmediği ifade edildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Derneklerin yüzde 57'sinde ücretli çalışan yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER