Ali Çelik: Ağır kıştan zarar gören zeytin üreticimiz kaderine terk edildi

Ali Çelik: Ağır kıştan zarar gören zeytin üreticimiz kaderine terk edildi

Bursa Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çelik, geçen kış döneminde aşırı kar yağışı ve soğuktan dolayı dal kırılması ve göz yanığından dolayı yüzde 40 düşüş yaşayan zeytincinin kaderine terk edildiğini belirtti.

Aralık 2015'de aşırı kar yağışları ile dal kırılmalarına neden olan zeytinde Ocak ayında ise bölgede sıfırın altında eksi 14 dereceye kadar inen aşırı ısı düşmesi nedeniyle zeytinde göz yanması yaşandığı belirtildi.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çelik, ilçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini 19 Mart 2015 -03 Nisan 2015 tarihleri arasında arazi çalışmalarında Adliye, Umurbey, Güvenli, Muratoba ve Yeniköy Mahallerinde yüzde 20 ile yüzde 70 oranında dal kırılmaları olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Bölgede dal kırılması ve göz yanığından dolayı ortalama yüzde 40 verim düşmesi yaşandığını anlatan Çelik, buna rağmen sadece dondan zarar gören ağaların değerlendirilmesinden yakındı. Ziraat Odası olarak bütün ısrarlarına rağmen zararın 2090 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesinden yakınan Ali Çelik, "Çünkü ilçemizde zeytinden başka üretim yapılmadığı, böyle bir afet karşısında üretimden doğan zararın tespitinin yapılması istenmesine rağmen isteğimiz kabul görmemiştir." dedi.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, tespitlerinin kabul görmemesi halinde yaşanacak sıkıntıları ise şöyle sıraladı: "Üreticilerimiz geçen senelerden ertelenen borçları, 2B taksitlerini ödeyemeyecek. Yeniden üretim için masraf edip bahçesine bakamayacak. Geçinmesi için köyü terk edecek. Köyden Şehir'e gelecek üretici de şehirde başta işsizlik olmak üzere, asayiş, yol, su, kanalizasyon gibi daha büyük problemler yaşatacak."

Bu tutumla üreticinin kırsal alandan koparılacağına dikkat çeken Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çelik, "Günümüzde AB (27 Ülke ) 29 milyon üreticisine bütçesinin yüzde 45 ,ABD yüzde 3,6 destek olarak ayırırken ülkemizde bu türlü raporlarla üreticimizi üretimden zorla vazgeçirmek ancak başka ülkelerin üreticilerine hizmet etmek durumunu düşünmek değil midir." diye sordu.
CİHAN
<< Önceki Haber Ali Çelik: Ağır kıştan zarar gören zeytin üreticimiz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER