Alman Anayasa Mahkemesi, parti kapatma davasında yarın karar verebilir


Eyalet Temsilciler Meclisi'nin (Bundesrat) NPD'nin anayasal düzene aykırı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle kapatılması için başvurduğu Federal Anayasa Mahkemesi'nde görülen dava yarın üçüncü ve son gününe giriyor.

Yüksek Mahkeme, 2003'de NPD'nin kapatılması içinde yapılan ilk başvuruda parti içinde iç istihbarat Anayasa Koruma Teşkilatı'nın muhbirlerinin varlığına işaret ederek dosyayı kapatmıştı. Mahkeme ilk günkü duruşmanın ardından yaptığı değerlendirmede NPD içinde Anayasa Koruma Teşkilatı muhbirlerinin varlığına dair yeterli delil olmadığına ve bu sonuçla dava sürecini etkileyecek bir engelin olmadığını beyan etti.

YARIN NPD İÇİN KARAR GÜNÜ OLABİLİR

Mahkeme Başkanı Vosskuhle, üçüncü günün sonunda NPD'nin mahkemeye yeni belge sunup savunma yapmayı istemesi halinde altı hafta vakti olacağını yoksa kararı yarın vereceklerini söyledi. NPD'nin ek süre istemesi halinde karar birkaç ay gecikecek. Hakimlerin, 5 bin 200 üye ile aşırı sağın güçlü partisi NDP'nin anayasaya aykırı bulması halinde, parti kendisini feshedecek.

NDP BAŞKANI SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Mahkemenin belirlediği üç günlük duruşma gününün yeterli olmayacağını söyleyen aşırı sağcı NDP'nin Başkanı Frank Franz, NPD'nin korku saçtığını ve ilticacılara karşı şiddet uyguladığı suçlamalarını kabul etmedi. Franz, "NPD saldırgan değil ve hiçbir şekilde mültecilere karşı şiddet yoluna başvurmuyor. Siyasi fikrin oluşması yönünde yasal hakkımızı kullanıyoruz." dedi.

ANAYASA KARŞITI DÜŞÜNCE KAPATMA İÇİN YETERLİ DEĞİL

Federal Anayasa Mahkemesi ikinci gününde NPD'nin sistematik olarak anayasa karşıtlığını inceledi. Bir partinin kapatılması için anayasa karşıtı düşüncelerinin olması yeterli olmuyor. 1952'de Sosyalist Reich Partisi ve 1956'de Almanya Komünist Partisi'nin kapatılmasına karar veren Federal Anayasa Mahkemesi, bir partinin kapatılması için demokratik düzene karşı agresif ve aktif şekilde mücadele etmesi gerektiği kararına varmıştı. Federal Yüksek Mahkeme'nin bugün 1950'lerde verilen içtihadı geliştirmesi bekleniyor. Eyalet Temsilciler Meclisi, NPD'nin yasaklanması için yaptığı başvuruda NPD'nin Nasyonal Sosyalizm'e bağını ortaya koyan deliller sundu. CİHAN
<< Önceki Haber Alman Anayasa Mahkemesi, parti kapatma davasında yarın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER