Alman bakan: Terörizmle mücadele için daha fazla uluslararası işbirliği şart


Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "Gelecekte bugün olduğundan daha yoğun biçimde başka ülkelerin güvenlik birimleriyle daha sıkı işbirliği ve bilgi alışverişlerinde bulunulacak." dedi. Koalisyon ortağı Sosyal demokratlardan ise "AB ortak terörle mücadele merkezi" kurulması talebi geldi.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, terörizmle mücadele kapsamında daha fazla uluslararası istihbarat paylaşımı talebinde bulundu. Münih'teki terör alarmı sonrasında yabancı istihbarat servisleri arasındaki işbirliğinin fazlalaştırılması gerektiğinin altını çizen Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan de Maiziere, "Yeni yılda da vaziyet çok ciddi." ifadesini kullandı.

Başta IŞİD olmak üzere terör örgütleriyle daha etkin mücadele için yabanı ülke istihbaratları arasındaki bilgi paylaşımlarının önemine dikkat çeken Bakan de Maiziere, Bild gazetesine verdiği demecinde, "Gelecekte bugün olduğundan daha yoğun biçimde başka ülkelerin güvenlik birimleriyle daha sıkı işbirliği ve bilgi alışverişlerinde bulunulacak." dedi. Almanya'daki terör tehlikesinin "ciddi" olduğunu kaydeden de Maiziere, teröre karşı uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Bakan de Maiziere'nin talebine Federal Meclis Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Grubundan destek verildi. Grup Başkanı Volker Kauder, yabancı ülkelerin istihbarat daireleriyle daha kuvvetli biçimde çalışılması gerektiğini kaydetti. Kauder, "Saldırı planlarını bir araya getirecek ve değerlendirecek daha iyi donanıma sahip istihbarat servislerine ihtiyacımız var. Başka ülkelerin istihbarat daireleriyle daha sıkı işbirliği içine girilmesi çok önemli. Münih'te yaşanan olaylar tekrardan gösterdi ki bu işbirliğini sürekli olarak sorgulayan diğer partilerdeki birçok kişi yine yanıldı." dedi. Kauder, özellikle muhalefetteki Sol Parti'nin hükümeti hedef alan açıklamalarına göndermelerde bulundu.

"SIĞINMACI SAYISININ HİSSEDİLİR BİÇİMDE AZALTILMASI ZARURİ"

Açıklamalarının devamında yılbaşı akşamındaki somut terör tehlikesinin sığınmacılar konusundaki tartışmaları olumsuz yönde etkilememesi uyarısında da bulunan Kauder, Bavyera merkezli kardeş parti CSU tarafından yapılan "pasaportu olmayan sığınmacıların ülkeye alınmamaları" taleplerine ise karşı çıktı. "Savaş bölgelerinden kaçan sığınmacıların çoğu zaman tüm mal ve mülklerini kaybettiklerini" hatırlatan CDU/CDU Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, yine de "Sığınmacı sayılarının hissedilir biçimde azaltılması zaruridir." ifadesini kullandı. Birlik üyesi doğu Avrupa ülkelerine çağrıda bulunan Kauder, "Burada AB'nin kendisini ispat etmesi gerekiyor. Umarım doğu AB ülkeleri şimdi geri adım atarak başka durumlar için sürekli olarak talep ettikleri gibi dayanışma gösterirler." dedi.

ANKARA KAYNAKLARINA GÖRE TERÖR UYARISI TÜRKİYE TARAFINDAN YAPILDI

IŞİD'e mensup teröristlerin yılbaşı gecesi Münih'in iki tren garında intihar saldırısı düzenleyeceklerinin istihbaratını alan Alman güvenlik birimleri, sayıları 5 ila 7 arasında değişen Suriye ve Irak uyruklu kişilerin saldırı düzenleneceklerine dair "dost bir ülkenin gizli servisinden" istihbarat alındığını açıklamıştı. İlgili terör uyarısının hangi dost ülke tarafından yapıldığı konusunda ise bilgi verilmedi. Ankara kaynaklarına göre ise terör uyarısı Türkiye tarafından yapıldı. Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Dairesi verilerine göre ülkede 1100 şiddet yanlısı aşırı dinci yaşıyor ve bunların 430'unun ise "her an ağır suç işleyebilecek potansiyele sahip oldukları" kaydediliyor.

"AB TERÖRLE MÜCADELE MERKEZİ KURULMALI"

Bu arada Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis milletvekili ve İçişleri uzmanı Burkhard Lischka, "Almanya modelinin örnek alınarak Avrupa çapında ortak terörle mücadele merkezi kurulması" talebinde bulundu. Lischka, "Siyasi irade olursa bu yıl içinde gerçekleştirilebilir." dedi. Funke medya grubuna konuşan Lischka, "Anti terör savaşında bugüne kadar en büyük eksik Avrupa'da polis ve istihbarat teşkilatları arasında yeterli derecede kurumsal işbirliğinin olmamasıdır." diye konuştu.

Almanya'nın oluşturduğu terörle mücadele merkezinde federal ve eyaletler düzeyinde 40 istihbarat dairesinin beraber çalıştığını anlatan Burkhard Lischka, mevcut modelin AB'ye uygulanması gerektiğini belirtti. İlk etapta ilgili merkezin Fransa, Avusturya, Benelüks ve İskandinav ülkeleriyle uygulanabileceğini söyleyen Lischka, bu sayede terörle mücadelede daha etkili olunacağını savundu. "IŞİD'le mücadele kapsamında Almanya'daki sempatizanların hareket alanlarının ülke içinde de daraltılması için güvenlik tedbirlerinin sertleştirilmesi gerektiğini" belirten Lischka, "Tehdit saçanların birkaç günlüğüne büyük etkinliklere yaklaştırılmamaları, bazı şehir ve ilçelere girişleri için yasaklar getirilmesi de mümkün olmalıdır." dedi.bakan-Terorizmle-mucadele-icin-daha-fazla-uluslararasi-isbirligi-sart-1978496.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Alman bakan: Terörizmle mücadele için daha fazla uluslararası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER