Berlin 300 öğretmen arıyor


Berlin'de öğretmen ihtiyacı giderek artıyor. Bunun bir sebebi, mülteci çocukların özellikle Almancayı öğrenmesi için açılan hazırlık sınıfları. İkinci sebep ise otizm ve zihinsel gelişim sorunu yaşayan öğrencilerin sayısının beklenmedik bir şekilde artması. Bunun bir sonucu olarak Berlin'in önümüzdeki sömestr için 300 öğretmene ihtiyacı var.

Almanya'nın başkenti Berlin'de şubat ayında başlayacak ikinci yarıyıl için gerekli öğretmen kadrosunun tamamlanması için istihdam süreci devam ediyor. Buna paralel olarak Willkommensklasse olarak adlandırılan ve mülteci çocukları Alman eğitim sistemine hazırlayan sınıflar için öğretmen arayışı devam ediyor. Bu sınıflarda ders vermek için başvuran öğretmenleri seçmek için yürütülen çalışmalar aralıksız sürüyor.

SINIF SAYISI NEREDEYSE İKİ KAT ARTTI

Mülteci çocukları için açılan sınıflarda ders vermeleri için istihdam edilen öğretmenlerin sayısı birinci yarıyılın başında 472 olarak hesaplanmıştı. İkinci yarıyılın başına doğru bu sayı 700'ü geçmiş durumda. Sayının neredeyse iki kat artması ise şaşırtıcı değil. Birinci yarıyılın başlarında 5 bin olan mülteci çocuk sayısının şimdilerde 5 bine yaklaşması bu durumu zorunlu hale getirmiş ve ihtiyaç hala devam ediyor.

ÖZEL PEDAGOJİK DESTEĞE İHTİYACI OLAN ÇOCUK SAYISI ARTTI

Berlin Eğitim Senatörlüğü'nün paylaştığı bir bilgiye göre, mülteci çocuklar için açılan sınıfların sayısının artması özel pedagojik desteğe ihtiyaç duyan çocuk ve gençlerin entegrasyonu ile birlikte öğretmen ihtiyacını had safhaya taşımış durumda. Bunun bir sonucu olarak ihtiyaç duyulan diğer ek hazırlık sınıflarının yanı sıra entegre edilmesi istenen öğrenciler için gerekli olan öğretmen sayısı 133 olarak ifade ediliyor.

12 BİN 600 ÖĞRENCİ ÖZEL PEDAGOJİK DESTEK ALIYOR

Öğretmen ihtiyacının beklenmedik bir şekilde artmasında otizm ve zihinsel gelişim sorunu yaşayan öğrencilerin sayısının artmış olması önemli rol oynuyor. Bu gibi öğrencilerin okulda entegre olmaya dönük eğitim alması ek kaynaklara olan ihtiyacı da arttırıyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Berlin Eğitim Senatörü Sandra Scheeres, "Bu gelişme, anne-babaların Berlin okullarının entegrasyon çalışmalarına güvendiğinin bir ispatı. Bu eğitim yılında 12 bin 632 öğrenci bu hizmetten faydalanıyor." şeklinde konuştu.

HEDEF 300 ÖĞRETMEN

Aralık ayından bu yana devam eden başvuru sürecinde gerçekleştirilen 600 kadar başvuru şu an itibariyle işleme alınmış durumda. Hedef, 300 öğretmeni şubat ayına kadar okullara öğretmen olarak atamak ve hem mülteci çocuklarının hem de özel pedagojik desteğe ihtiyaç duyan çocukların öğretmen ihtiyacını gidermek. CİHAN
<< Önceki Haber Berlin 300 öğretmen arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER