Alman şirketleri, Rusya'da kan kaybetmeye devam ediyor


Petrol fiyatının düşmesi ve Ukrayna savaşı Rusya'ya pahalıya mal oldu. Bu durum Alman şirketlerini de olumsuz etkiliyor. EAC danışmanlık şirketi yaptığı bir araştırma, Alman birleşik borsa endeksi DAX'ta yer alan büyük holdinglerin Rusya'da yürüttükleri işlerin gerilemeye devam ettiğini ortaya koydu.

EAC ortaklarından Dietmar Kusch Münih'te yaptığı açıklamada 20 DAX şirketinin bu sene Rusya'da sadece 15 milyar Euro gelir elde ettiğini açıkladı. İki sene önce Rusya'ya satılan mal ve hizmet ihracatı 22 milyar Euro iken, geçen sene bu rakam 19 milyar Euro'ya düştü.

Petrol fiyatındaki düşüşün Rusya'yı ekonomik krize sürüklediğini söyleyen Kusch, Ruble'nin devalüe edilmesi, makroekonomik ortamın kötüleşmesi, Ukrayna krizi nedeniyle Batı tarafından başlatılan yaptırımlar, düşük ücret ve gerileyen yatırımların Alman şirketlerine daha az sipariş verilmesinde rol oynadığına işaret etti. Rusya'da geçtiğimiz yıllarda en fazla ciro yapan DAX şirketlerinin başında Volkswagen, Daimler ve BMW gibi otomotiv devlerinin yanı sıra Siemens, enerji devi EON ve kimya şirketi BASF gibi şirketler de yer aldı. Adidas ve Henkel satış hasılatının yüzde 7'sini Rusya'da kazanıyor.

KRİZ, EN ÇOK MAKİNE VE TIBBİ ALET İHRACATÇILARINI VURDU

Ancak EAC, Rusya ile ticaretin 2016'da da durgun geçeceğini, 2017 yılından itibaren ise 'yatay düzelme' görüleceğini tahmin ediyor. Yaşanan gelişmelerden özellikle, Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 50'sini oluşturan Alman makine alet ve tıbbi teknoloji ihracatçıları etkilendi. Alman şirketlerinin Rusya'da büyüme oranları çift haneli düşerken, kâr payı da yüzde 7'den yüzde 4'e geriledi. Buna rağmen mal ve hizmetlerini Rusya'da üretip pazarlayan Henkel, Alman posta şirketi Deutsche Post ve EON kâr payını korumayı başardı.

Raporda, yerel baz da üretim yapan şirketlerin krizden daha az etkilendiğini ve ithal edilen malı Rusya'da üretilen mal ile değiştirmesi için yürütülen devlet politikasının bunu desteklediği belirtildi. Ayrıca Alman şirketleri, Rusya'daki kapasitelerini Bağımsız Devletler Topluluğu, dışındaki ülkelere de ihracat yaparak kullanmayı da hedefliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alman şirketleri, Rusya'da kan kaybetmeye devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER