Almanya'da istihdam oranı tarihi seviyeye ulaştı


Birçok Avrupa ülkesinin ekonomik olarak zor anlar geçirdiği bu günlerde, Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya, istihdam ve işsizlik oranlarında rekor üstüne rekor kırıyor. En son açıklanan istatistik rakamlarına göre Almanya'da kasım ayında iş sahibi insanların sayısı 43 milyon 418 bine ulaşırken, işsizlerin sayısı 2 milyon 633 bine geriledi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, son dönemde yakaladığı iyi gidişatını sürdürmeye devam ediyor. Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, ekim ayında istihdam oranı, 2014'ün aynı ayına göre 43 milyon 418 bine çıkarak son 25 yılın rekor seviyesine ulaştı. Aynı dönemde istihdam oranı yüzde 0,9 artarken, işe alınanların sayısı 387 bin arttı. Ekimde aylık bazda ise 125 bin ve yüzde 0,3 istihdam artışı sağlandı. Mevsimsellikten arındırılmış istihdam ise ekimde bir önceki aya kıyasla 27 bin artış kaydetti.

İŞSİZLİKTE DE REKOR SEVİYEDE İNİŞ

Almanya'nın kasım ayı işsizlik oranında da yeni tarihi düşük seviye yakalandı. Federal İş Ajansı'nın (BA) bugün açıkladığı verilere göre ise, Almanya'da kasımda beş bin azalması beklenen mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı, 13 bin kişiye azaldı. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 6,3 ile Almanya'nın birleşmesinden bu yana ölçülen yeni tarihi düşük seviyeye indi. BA Başkanı Frank-Jürgen Weise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iş gücü piyasasının olumlu yönde gelişmeye devam ettiğini belirtti. Weise, "İşsizlik düştü. İş gücü ve istihdam tekrar keskin şekilde arttı. Böylece iş gücü piyasası bu ay da iyi bir performans sergiledi." değerlendirmesini yaptı. Ekim ayında, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 6,4 düzeyindeydi. Söz konusu dönemde mevsimsellikten arındırılmamış işsiz sayısı ise 16 bin azalarak 2 milyon 633 bin olarak belirlendi. İşsiz sayısı Batı Almanya'da 5 bin 600, Doğu Almanya'da ise 7 bin 700 olarak kayda geçti.

YARIM MİLYONDAN FAZLA İŞ YERİ BOŞ

İşsizliğin rekor seviyeye inmesine rağmen birçok Alman şirketinde iş yerleri boş kalmaya devam ediyor. BA'ya göre kasım ayında boş iş yerlerinin sayısı bir önceki aya göre 96 bin artarak toplamda 610 bine ulaştı. Doldurulmayan iş yerleri ise daha çok otomotiv, metal ve imalat alanlarının yanı sıra sağlık sektöründe bulunuyor. BA, ayrıca, bu sene için iş gücü piyasasında görülen olumlu gelişmelerin devlet kasasına da yansıyacağını bildirdi. BA Başkanı Weise, devlet kasasının bu sene sonunda 3 milyar 310 milyon Euro fazlalık ile kapatacağını bildirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da istihdam oranı tarihi seviyeye ulaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER