Almanya'da mazot 7 senenin en düşük seviyesine indi


Brent petrol ve Batı Teksas tipi ham petrol fiyatlarının varil başı 30 doların altına düşmesi, birçok ülkede olduğu gibi Almanya'da da akaryakıt fiyatlarına yansıdı. Düşüşün neticesinde, Almanya'da satılan dizel (mazot) fiyatı son 7 senenin en düşük seviyesine inerek ortalama 97 Cent'i buldu. Super E10 benzinin fiyatı ise ortalama 1,215 Euro oldu.

Dünyada petrol fiyatlarının son günlerde serbest düşüşe geçmesi, Almanya'da tüketici ve araba kullanıcılarının yüzünü güldürdü. Yedi sene sonra petrol fiyatlarının düşüşü neticesinde, dizelin ortalama fiyatı 1 Euro'nun altına düştü. Buna göre, dün Almanya genelinde mazotun ortalama fiyatı 97 Cent, Super E10 benzinin ortalama fiyatı ise 1,215 Euro oldu. En ucuz dizel ortalama 92 Cent'le Almanya'nın Düren şehrinde satıldı. En pahalı mazot ise Konstanz şehrinde ortalama olarak 1,13 Euro'dan satıldı. Super E10 benzin fiyatının en düşüğü, mazotta olduğu gibi, yine Düren şehrinde 1,15 Euro'yu bulurken, en pahalı benzin ise Trier'de 1,37 Euro'ya kadar çıktı. Akaryakıt fiyatları bölge, günün saatleri ve haftanın günlerinin yanı sıra ortalama olarak birçok petrol istasyonlarına göre değişiklik gösteriyor. Otobandaki akaryakıt istasyonlarında satılan benzin ve dizel fiyatları ortalamanın üstünde seyretti. Buralarda satılan dizelin ortalama fiyatı 1,18 Euro oldu.

PETROL, 12 SENE SONRA 30 DOLARIN ALTINDA

Avrupa'nın petrol göstergesi Brent petrolü, çarşamba günü, İran'a uygulanan yaptırımların pazartesi günü kalkabileceği ve bunun sonucu petrol ihracatının yolunun açılacağı yönündeki spekülasyonla birlikte, Nisan 2004'ten bu yana ilk kez 30 doların altına indi. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı çarşamba günü toparlanmanın ardından dün de yüzde dört üzerinde değer kaybederek en düşük 29,73 Dolar'ı gördü. Ancak gün içerisinde 30 Dolar 81 Cent'e kadar geri yükselmeyi başardı. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolde ise günlük kayıplar yüzde 5'i buldu. WTI varil fiyatı 29,61 Dolar'a kadar geriledi.

FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ, ENERJİ SEKTÖRÜNDE İFLAS DALGASINA YOL AÇABİLİR

Brent petrol fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlası ortamında üretim kotasını kaldırması ile birlikte üç yıldır düşüyor. İran'da Petrol Bakanlığı ve Ulusal Petrol Şirketi yetkilileri, bu ay yaptıkları açıklamada, İran'ın, yaptırımların kalkmasının ardından ihracatını artırarak kaybettiği pazar payını kazanmaya çalıştığını ve fiyatlar üzerinde bir baskı oluşturmak niyetinde olmadığını bildirmişlerdi. Öte yandan, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi araba sürücülerini sevindirmesine rağmen, enerji sektöründe iflaslar dalgasına yol açabileceği tahmin ediliyor. Özellikle çökme senaryosunda uzmanlar, bankaların milyarlarca Dolar kaybı olacağını öngörüyor. Enerji pazarının yanı sıra ekonomisini petrole dayayan ülkelerinde iflas etme korkusu bulunuyor. En son, Norveç petrol sektörünün krize girdiğini açıkladı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da mazot 7 senenin en düşük seviyesine indi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER