Almanya'nın ihracat ve ithalatı beklenenden daha fazla düştü


Çin, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerdeki ekonomik durgunluk Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın dış ticaretini de etkiledi.

Federal İstatistik Dairesi (Destatis) tarafından açıklanan geçici rakamlara göre Alman ihracatı ekim ayında eylüle göre yüzde 1,2 azalarak 99 milyar Euro'ya geriledi. Eylül ayında ise ağustos ayına kıyasla ihracat oranında yüzde 2,6 artış yaşanmıştı. Ekimde bir önceki aya göre ithalat oranı ise yüzde 3,8 azalarak 78 milyar 300 milyon Euro'yu oluşturdu. Uzmanlar ekim ayında ihracatın yüzde 0,6 ve ithalatın ise yüzde 1 oranında düşeceğini tahmin ediyordu.

Almanya, bu sene ekim ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 62 milyar 700 milyon Euro değerinde mal gönderirken, bu ülkelerden 55 milyar 300 milyon Euro'luk mal satın aldı. Geçen senenin aynı dönemine kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 6,4, bu ülkelerden ithalat ise yüzde 3,3 değerinde arttı. Almanya, ekimde AB dışındaki ülkelere 43 milyar 500 milyon Euro'luk ihracat gerçekleştirdi. Almanya'nın bu ülkelerden ithalatı ise 28 milyar 500 milyon Euro olarak kayda geçti. Geçen senenin ekim ayına kıyasla Almanya'nın bu ülkelerden ihracatı yüzde 0,9 azalırken, ithalat da yüzde 2,3 yükseliş gösterdi.

GELİŞEN PİYASALARDAKİ DURGUNLUK, İHRACATI ETKİLİYOR

Dış ticaret fazlası 20 milyar 700 milyon Euro, cari işlemler fazlası ise 23 milyar Euro olarak belirlendi. Uzmanlara göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in büyüme oranının yavaşlamasıyla talebin azalmasından dolayı dış ticaret düştü. Ayrıca Ukrayna krizi nedeniyle yaptırımlar uygulanan Rusya ve Brezilya'daki ekonomik durgunluk durumu ağırlaştırıyor. Buna rağmen, ekonomik büyümenin güçlü bir şekilde yaşandığı Almanya, yıllık bazda ihracatını yüzde 3,3 değerinde artırdı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'nın ihracat ve ithalatı beklenenden daha fazla düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER