Almanya'nın nüfusu göçe rağmen azalacak


Almanya'da şu anda 81,3 milyon olan nüfus göçe rağmen azalacak. Wiesbaden'daki Federal İstatistik Dairesi'nin öngörülerine göre 2060 yılında özellikle ülkenin doğusundaki eyaletlerde nüfus azalacak ancak Berlin, Hamburg ve Bremen gibi kent niteliğine sahip eyaletlerde nüfus az da olsa artacak.

Ülkenin batısında 2013 yılında kayıtlara geçen nüfus sayısı 62 milyon. İstatistikçiler 2020 yılına dek batıda nüfus oranının yüzde bir veya iki kadar artacağını ancak daha sonra düşüşe geçeceğini ve 2060 yılında Almanya'nın batısındaki eyaletlerde ikamet eden kişi sayısının 53 ila 57 milyon arasında olacağını tahmini ediyor.

Nüfus azalmasının en fazla yaşanacağı eyaletler Rheinland Pfalz ile Schleswig-Holstein olacak, nüfuz azalmasından en az Baden-Württemberg ile Bavyera etkilenecek. Ülkenin doğusunda 2013 yılında kayıtlara geçen nüfus sayısı 12,5 milyon. Öngörülere göre gelecekte bu sayı daha da düşecek ve 2060 yılında göçe rağmen nüfus 9 milyon olacak.

Nüfusun en fazla azalacağı eyalet Saksonya Anhalt olacak. Tahminlere göre bu eyalette nüfus sayısı üçte bir oranında azalacak.

Berlin, Bremen ve Hamburg gibi kent eyaletlerinde nüfus sayısı az da olsa artacak. Kent eyaletlerinin toplam nüfusu 2013 yılı itibarıyla 5,9 milyon olarak belirlendi, sayı 2060 yılında 6,4 milyona yükselecek.

2013 yılındaki saptamalara göre doğudaki eyaletlerde her dört kişiden biri 64 yaşın üzerinde idi. 2030 yılında yaşlıların sayısı artacak ve her üç kişiden biri 64 yaşında ve üzerinde olacak. Batıdaki eyaletlerde ise nüfus doğudaki eyaletlere kıyasla daha yavaş yaşlanacak ve 2060 yılında nüfusun yüzde 30'u emeklilik yaşına girmiş olacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'nın nüfusu göçe rağmen azalacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER