Anayasa Uzlaşma Komisyonu bu hafta kuruluyor


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bu hafta kurulması bekleniyor. Komisyonun kurulmasının ardından yapılacak ilk toplantıda ise yol haritası belirlenecek. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 5 ay çalışıp Meclis tatile girmeden yeni anayasa konusunda bir karar vereceği ifade ediliyor.

TBMM Başkanı Kahraman'ın Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması için Meclis'te grubu bulunan partilerin genel başkanlarına gönderdiği mektuba verilecek cevabın süresi 25 Ocak 2016 Pazartesi günü sona eriyor. Şimdiye kadar mektuba AK Parti, CHP ve MHP cevap verdi. Komisyona her parti 3 üye verecek.

HDP dışındaki partiler, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda çalışacak isimleri belirledi. AK Parti'yi komisyonda eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül temsil edecek.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda CHP'yi ise Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili Namık Kemal Havutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan temsil edecek. MHP'li üyeler de Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir'den oluşuyor. Komisyona üye verip vermemeyi tartışan HDP'nin ise 25 Ocak'a kadar vakti bulunuyor. HDP, bugün yapacağı 2. Olağan Kongresinin ardından cevabını pazartesi günü Meclis Başkanlığı'na bildirmesi bekleniyor.

2016 YILI BÜTÇESİ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM'yi bu hafta yoğun bir gündem bekliyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşülecek. Salı günü ise her hafta olduğu gibi grup toplantıları olacak. Meclis'te grubu bulunan partilerin liderleri, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunacak.

TBMM Genel Kurulu'nda ise 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine kalındığı yerden devam edilecek. Çarşamba günü de Meclis Adalet Komisyonu, 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nı görüşmek üzere toplanacak.

MİT VE JANDARMAYA YASAL FİŞLEME YETKİSİ

2008 yılından bu yana AK Parti hükümetinin dördüncü kez Meclis'e gönderdiği tasarı ile vatandaşların kişisel verilerinin korunması amaçlanıyor. Fakat Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Jandarma ve Emniyet, bu kanun kapsamına alınmıyor.

Tasarıya göre kişisel veri tanımı, vatandaşların telefon numaraları, parmak izi, genetik kod, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları ile aile bilgilerini içeriyor. Özel nitelikli kişisel veri tanımının içerisine ise 'kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefesi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik verileri' gibi birçok başlık dahil ediliyor.

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURUMU GELİYOR

Vatandaşların özel bilgilerinin korunması için 'Kişisel Verileri Koruma Kurumu' adıyla özel bir kurum oluşturulacak. 7 üyeden oluşacak kurumun üyelerinin 3'ünü Cumhurbaşkanı, 4'ünü Bakanlar Kurulu atayacak. Kurum başkan ve başkan yardımcısını ise hükümet belirleyecek. Üyeler, kamu veya özel sektörde en az 10 yıl görev yapanlar arasından seçilecek.

Kanun gerekçesinde kişisel verilerin koruma altına alınacağı belirtilirken, istisna tutulan alanlar da açıklanıyor. Buna göre MİT ile diğer istihbarat birimlerinin milli savunmayı, milli güvenliği, kamu güvenliğini, kamu düzenini ve ekonomik güvenliği sağlamaya yönelik faaliyetler kapsamında işlediği veriler bu kanunun kapsamı dışında olacak. CİHAN
<< Önceki Haber Anayasa Uzlaşma Komisyonu bu hafta kuruluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER