"Ankara'da Kürdistan bayrağının dalgalanması psikolojik bir devrim" (Özel)



Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ziyareti kapsamında Ankara'da göndere çekilen Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağının yankısı devam ediyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin önde gelen yazar ve siyasetçilerinden H. Ahmet Mustafa, Türkiye'nin, Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretinde Kürdistan bayrağını göndere çekerek gösterdiği saygının, psikolojik bir devrim olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda Türkiye uzmanı olan Mustafa, Barzani'nin Ankara ziyaretini ve bölgedeki son gelişmeleri Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) değerlendirdi.

Kürdistan Bayrağını Ankara'da görmek yıllar önce hayal olduğunu dile getiren Mustafa, ancak Barzani'nin Ankara'ya düzenlediği son ziyaretinde Kürdistan bayrağı ile kabul edilmesi Türkiye toplumu üzerinde psikolojik bir devrim yaratacağını ifade etti.

Mustafa," Türkiye ve Kürdistan arasında büyük bir güven ilişkisi var. Türkiye artık Irak Kürdistan'ın statüsünü kabul ediyor. Kürt Yönetimi de Türkiye'nin bu tavrını doğru buluyor ve takdir ediyor. Türkiye'nin içinde bu durumu hazmedemeyenler olabilir, bayrak meselesini iktidara karşı bir koz olarak kullanmak isteyenler olabilir. Ancak, böyle düşünen kişilerin yada siyasi partilerin siyasette çok geride kaldıklarını düşünüyorum. Kürtlerin son yıllarda kazandığı statü ve AK Parti'nin son seçimde aldığı oy oranı, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve yeni bir döneme girdiğimize işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

"Kürt Yönetimi Irak'tan tamamen bağımsızlığını alırsa Türkiye'nin tavrı nasıl olur?" sorusu üzerine Mustafa," Türkiye'nin bu konuda atacağı adım henüz net değildir. Gelecekte nasıl bir tavır sergiler dersen, gelecekteki ilişkilerimize bağlıdır derim. Ama şu anda Türkiye'nin böyle bir durumu kabul edemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü, Türkiye burayı bir devlet olarak kabul ederse Türkiye Kürtleri de harekete geçirebilir." şeklinde yanıt verdi.

TÜRKİYE'NİN MUSUL'DAN ÇEKİLMESİ İMKÂNSIZ

Kürt yazar, Türk askerinin Musul'a gelişinin önceden planlanmış bir durum olduğu, bu saatten sonra askerlerin çekilmesinin imkânsız olduğunu iddia etti. Bağdat'ın Ankara'ya savurduğu tehditlerin boş bir tavırdan ibaret olduğunu ifade eden Mustafa, Irak'ın Türkiye'ye karşı bir atakta bulunamayacağını kaydetti.

Mustafa," Bağdat, Sünni bölgelerin üzerindeki hâkimiyetni çoktan kaybetti. Şu anda IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerde 8 milyon civarı Sünni halk yaşıyor. Bağdat bu bölgeleri kontrol altına alarak eskisi gibi hükmedemez. Sünni halkın tekrar Şii bir yönetimin hükmü altında hayat sürdürmeyi kabul etmediğini herkes biliyor. Türkiye böyle bir durumda bölgenin alternatifsiz güçlerinden bir tanesidir." dedi.

Türkiye'nin ABD desteği ile Musul'a geldiğini iddia eden Mustafa," Türkiye artık onlarca yıl Musul'da kalabilir. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi için de yeterli argümana sahiptir. İran. class='textetiket' title='İran haberleri'>İran nasıl Şii bölgeleri kendi kontrolü altına almayı uygun bulduysa, Türkiye de Musul ve benzer bölgeleri kendi kontrolü altına almayı uygun bulabilir. Şu anda Musul IŞİD'ten temizlenirse kim oraya hükmedebilir? Bağdat yada Kürtler oraya hükmedemez. Sünni güçlerden oluşan bir yönetim orayı hükmedebilir. Türkiye dış politikada şimdiye kadar birçok yanlış adım attı, ama Musul'a gelişini stratejik bir hamle olarak düşünüyorum."
Mustafa, Türkiye'nin Musul'a gelmesinin Sünniler tarafından kabul görmesi halinde yakın bir gelecekte Ankara'nın bölgede elinin daha da güçleneceğini öne sürdü.

IRAK KÜRTLERİ TÜRKİYE İÇİN KAPILARI AÇIYOR, AMA SURİYE'DEKİLER KAPATIYOR

H. Ahmet Mustafa, Türkiye'nin Irak Kürtlerinin statüsünü kabul ettiğini ancak Suriye'dekilerle problem yaşadığı sorusu üzerine," Irak Kürtleri, Türkiye için kapılarını açıyor, Suriye'dekiler ise kapıları kapatıyor." dedi.

Mustafa,"Eğer şu anda Suriye'deki Kürtler bir kazanım elde ettiyse, İran, Rusya ve Suriye rejiminin yardımı ile elde etmiştir. Kürtlerin kontrol ettiği Suriye ve Türkiye arasındaki sınır şeridi Türkiye'nin Suriye ile bağlarını koparıyor. Onun için Türkiye'nin bize gösterdiği tavrı, onlara gösteremez. PKK'nın son zamanlarda Türkiye ile çatışmaya girmesi Suriye ile alakalı bir durumdur. PKK aynı anda Türkiye ve İran'la iyi ilişki içinde olamaz. Ya Türkiye'yi seçecekti yada İran. PKK, HDP'yi kantonlara kurban ederek Türkiye ile savaşa girmeyi göze aldı." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin sonuna kadar Suriye'deki Kürtleri karşına alamayacağını söyleyen Mustafa, Ankara'nın eninde sonunda Suriye'deki Kürtlerle diyalog masasına oturmasının daha karlı olacağını sözlerine ekledi.
Kuzey Irak'ta değişik gazetelerde köşe yazan Hasan Ahmet, ayrıca Türkiye uzmanı olarak biliniyor. Ahmet'in kaleme aldığı eserleri arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Stratejik Derinlik' kitabı da var. Hasan Ahmet'in Türkiye ile ilgili 4 eseri bulunuyor.



CİHAN
<< Önceki Haber "Ankara'da Kürdistan bayrağının dalgalanması psikolojik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER