Antep fıstığı üreticilerine bilinçlendirme eğitimi

Antep fıstığı üreticilerine bilinçlendirme eğitimi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Antep fıstığı üreticilerine yönelik, 'Antep fıstığı budama ve Antep fıstığı bahçelerinde zararlılarla mücadele' konulu eğitim düzenledi.

Karkamış'ta düzenlenen eğitim programının açılış konuşmasını yapan GTB Genel Sekreter Vekili Özgür Bayram, borsa olarak Antep fıstığı üretiminin ve veriminin artırılmasına yönelik sürdürdükleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Bayram, Antep fıstığı pilot uygulama tesisi için TÜBİTAK MAM ile birlikte yürüttükleri 'Gıda Yenilikçilik Merkezi' adlı projenin AB komisyonundan geçtiğini 'Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi' için de çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Antep fıstığının budanması ve bahçenin sürülmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler aktaran Ziraat Yüksek Mühendisi Kurban Nedret ise çiftçilere çeşitli ikazlarda bulundu. Antep fıstığı ağaçlarının bazı bölgelerde çok erken budandığını ve bu durumun ağaca ciddi zararlar verdiğini kaydeden Nedret, "Antep fıstığının dalı sallandığında üzerindeki yaprakların yüzde 70-80'i yere dökülüyorsa o zaman budama zamanı gelmiş demektir. Aksi takdirde yapılan tüm budamalar erken budamadır ve ağacın güçsüz kalmasına ve zayıflamasına neden olur." dedi.

Budama konusunda bölge çiftçisinin yaptığı en sık hatanın ise sürümden kaynaklandığını belirten Nedret, şunları söyledi: "Çiftçi, sürüm sırasında traktörün, ağaç altından daha rahat geçmesi için fıstık ağaçlarının tüm alt dallarını buduyor. Bu son derece yanlış ve verimi azaltıcı bir uygulamadır. Antep fıstığı şemsiye şeklinde olmalıdır. Ağaç diplerinin yabani otlardan temizlenmesi için yapılan bu yanlış, hem verimi azaltmakta hem de ağaç köklerine ciddi zararlar vermekte. Ağaç diplerinin traktörle sürülmesi yerine çapalama ve ot ilacının tercih edilmesi gerekmekte." CİHAN
<< Önceki Haber Antep fıstığı üreticilerine bilinçlendirme eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER