AP Başkanı tepki gösterdi: Demokraside kara liste olamaz

Son zamanlarda yabancı gazetecilerin Türkiye’den sınır dışı edilmesi Almanya’da “Türkiye yabancı basın mensupları için kara liste mi oluşturdu?” tartışması başlattı. Kara liste iddiasını değerlendiren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Demokrasilerde gazetecilerin isimlerinin olduğu böyle bir listenin yeri yok.” dedi. Alman meclisi bugün konuyla ilgili özel bir oturum yapacak.

AP Başkanı Martin Schulz tepki gösterdi: Demokraside kara liste olamaz

Ankara son haftalarda birçok yabancı basın mensubunu gözaltına alıp sınır dışı etti. En son El Cezire muhabiri David Lepeska’ya Türkiye’ye giriş izni verilmedi ve Amerikalı gazeteci sınır dışı edildi. Geçtiğimiz hafta da Rus haber ajansı Sputnik’in Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov, Alman ARD televizyonu çalışanı Volker Schwenck ve Bild gazetesi foto muhabiri Giorgos Moutafis’in ülkeye girişine ‘güvenlik gerekçesiyle’ izin verilmedi. 

Daha önce de Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Brezilyalı fotoğrafçı Gabriel Chaim, Alman gazeteci Robin Hinsch sınır dışı edilmişti. Amerikan haber sitesi Vice News için çalışan Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury de tercümanları Muhammed İsmail Resul ile birlikte tutuklanmış, daha sonra da diğer meslektaşlarıyla aynı akıbete uğramıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidarı eleştiren haberler yapan uluslararası basın kuruluşları muhabirlerinin, “İsminiz Türkiye’ye girişi yasaklı olanlar listesinde” denilerek sınır dışı edilmesi Almanya’da, “Türkiye, yabancı gazetecileri kara listeye mi alıyor?“ tartışmasını tetikledi. Türkiye’deki basın ihlallerine yönelik sert eleştirileriyle bilinen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Bild gazetesine yaptığı açıklamada “Demokrasilerde gazetecilerin isimlerinin olduğu bir listenin yeri yok.” dedi.

Türk- Alman Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve SPD Milletvekili Michelle Müntefering de Türkiye’de basın ve fikir özgürlüğü kısıtlamalarının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. “Artık bu, Alman diplomat ve gazetecileri de ulaştı. Bu demokrasiye uymuyor ve tarihi Türk- Alman dostluğu anlayışına uymuyor.“ diyen Müntefering, Türkiye ile Almanya’nın yoğun işbirliği yaptığı bu dönemde federal hükümetin kesin ve net bir dille Ankara’yı uyarması gerektiğini belirtti. 

Yeşiller Partisi Federal Meclis İdari Sorumlusu Britta Hasselmann, Erdoğan’ı eleştirenlerin baskı gördüğünü ifade ederken, Sol Parti Grup Başkanı Sarah Wagenknecht, Merkel’i Erdoğan’a karşı yumuşak davranmakla eleştirdi. Yeşiller Partisi’nin talebiyle de bugün mecliste düzenlenecek özel oturumda, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğüne baskı ve Alman gazetecilerin ‘kara listeye alınması’ konuşulacak.

GAZETECİLER TÜRKİYE SEYAHATLERİNDE KORKU YAŞIYOR

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Uberal, Dışişleri Bakanı Fran- Walter Steinmeier’e açık mektup yazarak, gazetecilerin yer aldığı kara listenin olup olmadığının aydınlatılmasını istedi. “Alman gazetecilerin Türkiye’ye seyahatlerinde korku yaşamaları kabul edilemez.” diyen Uberall, gazetecilerin mesleki seyahat dışında endişesiz şekilde Türkiye’de tatil planı yapamayacaklarını kaydetti. Tartışmalar üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı dün, “Kara liste hakkında bir bilgimiz yok. Alman hükümeti, Türkiye’de Alman gazetecilerin görevlerini engelsiz yapabilmelerini beklemektedir.” açıklaması yaptı.

Kaynak: Yarına Bakış
Video: Arşiv
<< Önceki Haber AP Başkanı tepki gösterdi: Demokraside kara liste olamaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER