Atambayev: Türkiye, uçak düşürmekle hata etti

Atambayev: Türkiye, uçak düşürmekle hata etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, bugün gerçekleştirdiği yıl sonu değerlendirme basın toplantısında, Türkiye'nin Rusya'nın Su-24 uçağını düşürerek hata yaptığını söyledi.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Atambayev, 17 saniyelik hava sahası ihlali için, uzun yıllar boyu kurulmuş dostluk ilişkisini bozmanın yanlış bir karar olduğunu belirterek, "Kırgızistan'ın sınırlarını da komşu ülkelerin uçakları tarafından saniye değil, saatlerce ihlal edildiği zamanlar çoktur. Ama biz onları vurmuyoruz. Bizim için barış ve huzur önemlidir." ifadelerini kullandı.

İki ülke medyasının sorunu körüklediğini ifade eden Kırgız lider, Moskova'da bazı siyasilerin daha da illeri giderek " İstanbul'u bombalayalım" dediğini hatırlattı.

"TERÖRİSTLER VATANDAŞLIKTAN ÇIKARTILMALI"

Almazbek Atambayev, konuşmasında terör ve Suriye konusunu da değerlendirdi. Kırgız lider, kendi isteğiyle terör örgütüne katılanların vatandaşlıktan çıkartılması gerektiğini dile getirdi. Suriye'de IŞİD saflarında savaşan 500'e yakın Kırgız vatandaşının bulunduğunu belirten Atambayev, asıl sorunun onların ülkeye geri dönmesiyle başlayacağını kaydetti. Teröristler için idam cezasını öneren Atambayev, sadece IŞİD ile savaşmanın yetmeyeceğini aynı zamanda din cehaletine son vermenin de zamanı geldiğini belirtti.

"KOLTUK İNSANIN ÖMRÜNDEN DEĞERLİ DEĞİLDİR"

Almazbek Atambayev, 2017'de görev süresinin tamamlanacağını hatırlatarak, söz konusu tarihten sonra koltuğunu bırakacağını ifade etti. Kendi halefini hazırlamadığını kaydeden Atambayev, bir sonraki cumhurbaşkanı'nı da halkın seçeceğini belirterek, "Ben görevimi dürüstçe yaparak, temiz bir vicdanla bitirmek istiyorum. Cumhurbaşkanlığı koltuğu insanın ömründen değerli değildir." dedi. Ülkenin seçim sisteminin tamamen değiştiğini belirten Cumhurbaşkanı, "Halk, oylarını satmadığı sürece, Kırgızistan demokrasi yolunda ilerleyecek." dedi.

Cumhurbaşkanı, Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) katılımını her zaman desteklediğini belirtti.

Atambayev, inşaatı 2016 yılında başlayacak Kırgızistan-Çin-Özbekistan demiryolu projesinin hayata geçmesiyle ülkesinin denize erişebileceğini ve ekonomisinin gelişeceğini vurguladı.
Küçük ve orta işletmelerin denetimini kısıtlayan bir yasa tasarısının hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı, ülkeye yabancı yatırımcıları çekmek için her türlü kolaylıkların sağlanacağını açıkladı. Atambayev'in 3 saat süren basın toplantısını yerli ve yabancı 130 gazeteci izledi.

CİHAN
<< Önceki Haber Atambayev: Türkiye, uçak düşürmekle hata etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER