Çin ve Suriye anlaştı


Suriye Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Valid Muallim, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile başkent Pekin'de görüştü. Mualim, muhalif güçlerin birleşik liste belirlemesi halinde Şam yönetiminin 22 Ocak'ta Birleşmiş Milletler'in (BM) İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmeye giderek, muhalefetle diyalog yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Wang'ın daveti üzerine gerçekleşen ziyarette iki Bakan, görüşmenin ardından basının karşısına çıktı. Wang konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak Çin'in, Suriye'deki barış ve diyalogu elinden geldiği kadar desteklemeye devam edeceğini ve Suriye'ye değeri 40 milyon yuan (yaklaşık 6,18 milyon dolar) insani yardım yapacağını açıkladı.

Wang ayrıca Şam ile muhalifler arasındaki barış süreci için Çin ve Suriye'nin 3 ilke belirlediğini belirtti. Ülkesinin BM üyesi olduğunu hatırlatan Muallim ise, Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararını hayata geçireceğini de belirterek, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Mualim ayrıca, yeni anayasa taslağının hazırlanması ve 18 ay içinde ülkede genel seçimin yapılması için yürütülen diyalogun başarıyla yapılmasını umduğunu ifade etti.

PEKİN VE ŞAM 3 İLKEDE ANLAŞTI

Wang konuşmasında, Çin ve Suriye'nin, Suriye sorunun siyasi çözümüne destek için "derin görüşme" içinde olduğunu ve BM'nin Suriye konusundaki arabuluculuk çabalarını desteklediğini kaydederek, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiği görüşünü burada da yineledi.

Resmi Xinhua ajansına göre, iki Bakan da terörizmle mücadeleyi desteklediklerini söyledi. Muallim ise teröristlerin Suriye'ye girmesini durdurma ve teröristlerin finansmanını engellemesi için Güvenlik Konseyi'ni göreve çağırdı.

Muallim, Suriyeli tarafları bir araya getiren görüşmelerin bir sonraki ayağına katılmaya hazır olduklarını da dile getirdi.

Suriye krizinin çözümünde iki ülkenin Şam ile muhalifler arasındaki barış süreci adına 3 ilke belirlediğini belirten Çin Dışişleri Bakanı Wang, bunları ise "krizin siyasi çözümünün genel gidişatına çok sıkı şekilde bağlı kalınması, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi ve BM'nin taraflar arasındaki arabuluculuk görevi" şeklinde sıraladı.

Muallim, Cumartesi gününe kadar Pekin'de temaslarda bulunacak.

Pekin yönetimi geçen gün, Muallim'in ardından Suriye hükümeti ve Devlet Başkanı Beşar Esed'e karşı savaşan muhalifleri Pekin'e davet edeceklerini açıklamıştı. Çin, söz konusu adımların Suriye sorununun siyasi çözümü için atıldığını söylüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin ve Suriye anlaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER