Avukatlar, Ankara patlamasına ilişkin rapor hazırladı


Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015'te meydana gelen patlamaya ilişkin Ankara Barosu'na kayıtlı 7 avukat 'ortak ve bağımsız' bir rapor hazırladı. Raporda, patlamanın devletin güvenliğinden sorumlu olduğu bir hakkın kullanılması esnasında gerçekleştiğinden, en eylemsiz haliyle dahi, devletin sorumluluğunun 'kusurlu sorumluluk' olduğu ifade edildi.

10 Ekim 2015'te Ankara'da tren Garı önünde meydana gelen patlamasının üzerinden 100 gün geçti. Patlamaya ilişkin avukatlar Kenan Arslan, Ebru Beşe, Doğan Erkan, Altan Görkem Gürcan, Murat Hasırcı, Deniz Vural ve Bihter Bilge Yıldırım '10 Ekim Ankara Katliamı Hukuki Değerlendirme' başlıklı rapor hazırladı. Raporun sonuç kısmında mülki idarenin ve kolluğun barışçıl bir gösteri hakkının kullanılmasındaki güvenlik görevinin, barışçıl gösterinin kendisinin güvenliğini sağlamak ve bunun için gereken önlemleri almak olduğu vurgulandı.

Raporda Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, "toplantı ve gösterinin, bu düzenlemeler ve hakkın genel niteliği dikkate alınarak, devletin müdahale etmemesi gereken bir özgürlük olduğu yorumu yapılabilirse de, devlet bir yandan geçerli bir neden olmaksızın toplanma özgürlüğünü ihlal etmekten kaçınırken, diğer yandan da bu hakkın kullanılmasını sağlamak için gereken önlemleri de almak zorundadır." kararına atıf yapıldı.

Raporun karar kısmında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı barışçıl gösteri hakkının pozitif ve negatif muhtevasını göstermektedir. Devlet bir yandan bu hakkın kullanılmasına müdahale etmeyecek, diğer yandan hakkın kullanımı için gereken her türlü tedbiri alacaktır.

Dolayısıyla katliam, yukarıda da belirtildiği üzere, devletin güvenliğinden sorumlu olduğu bir hakkın kullanılması esnasında gerçekleştiğinden, en eylemsiz haliyle dahi, devletin sorumluluğu kusurlu sorumluluktur.

Son olarak ve bir kere daha, tüm mağdurların zorunlu vekillik kapsamına alınmasının, kısıtlılık kararının en azından mağdurlar ve mağdur vekilleri açısından derhal kaldırılmasının ve en önemlisi bağımsız bir soruşturma heyeti ihdası ile bu heyete bağımsız bir adli kolluk birimi özgülenmesinin ivedilikle yerine getirilmesinin, elzem olduğunu belirtiriz."
CİHAN
<< Önceki Haber Avukatlar, Ankara patlamasına ilişkin rapor hazırladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER