Avustralya'da suç işleyenlerin sınırdışı edilmesine başlandı


Avustralya'da yeni çıkarılan göçmen kanunu uyarınca, şu ana kadar 200 motosikletli suç çetesi üyesi, uyuşturucu kaçakçısı ve cinsel saldırı suçlusu vizeleri iptal edilerek Avustralya'dan sınırdışı edildi. Sınırdışı işlemleri son 3 aydır uygulanmaya başlandı.

Yeni kanuna göre Avustralya vatandaşı olmayan ve Avustralya'da suç işleyen ya da mahkum olan göçmenlerin vizeleri kötü karakter nedeniyle iptal ediliyor. Ardından da sınırdışı ediliyorlar. 12 kişilik Yeni Zelandalı grup, Melbourne'dan tarifeli bir uçakla Yeni Zelanda'nın Auckland Havaalanı'na gönderildi. Uygulama kapsamında, Avustralya Federal Hükümeti, ilk defa vizeleri iptal edilmiş olan 12 Yeni Zelandalıyı sınırdışı etti.

Avustralya Göçmen Bakanı Peter Dutton, basına yaptığı açıklamada, "Yeni çıkarılan kanunla daha da sıkılaştırılan göçmen alım uygulamaları kapsamında Yeni Zelandalılar ilk defa sınırdışı edildiler. 501 numaralı yeni göçmen yasası uyarınca, Avustralya'da suç işleyen 12 Yeni Zelandalının Avustralya vizeleri iptal edildi. Nedeni ise yeni kanun uyarınca göçmenlerde aradığımız dürüst karakter kriterlerine uygun olmamaları. Bu nedenle onları Yeni Zelanda'ya geri gönderdik." dedi.

12 Yeni Zelandalının ülkelerine sınırdışı edilmeleri sürecinde Yeni Zelanda Başbakanı John Key ile detaylı bir görüşme yaptıklarının belirten Dutton, "Konuyla ilgili olarak Key hükümeti ile pek çok ortak çalışmamız oldu. Sonuçta anlaştığımız şekilde bir uygulama yaptık ve 12 Yeni Zelandalı göçmenleri geri gönderdik. Topraklarımızdan ayrılarak, geldikleri yere döndüler." dedi.

Yeni Zelanda Parlamentosu da konuyla ilgili olarak yeni bir kanun çıkardı. Bu yeni kanun kapsamında, başka bir ülkede işlediği suç nedeniyle Yeni Zelanda'ya sınırdışı edilen Yeni Zelanda vatandaşları, çarptırıldıkları cezaları kendi ülkelerinde çekecekler.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayından bu yana olan bir yıllık zamanda 203 kişinin Avustralya vizeleri bu şekilde iptal edildi. Önceki 3 yıllık dönemde ise toplam 372 kişinin Avustralya vizesi iptal edilmişti. Vize iptallerinde yeni çıkarılan kanun sonrasında büyük bir artış olması bekleniyor.

Avustralya Göçmen Bakanı Dutton, yeni kanuni uygulamaya savunurken, "Bu tür insanlar Avustralya'nın değerini arttırmıyor, azaltıyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya'da suç işleyenlerin sınırdışı edilmesine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER