Aylan Kurdi davası Bodrum'da başladı


Muğla'nın Bodrum ilçesinde Suriyeli Aylan Kurdi bebek, ağabeyi ve annesinin de aralarında bulunduğu beş kişinin hayatını kaybetti göçmen faciasıyla ilgili tutuklanan iki Suriyeli sanığın yrgılanmasına, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmek için 2 Eylül 2015 tarihinde bindikleri botun Akyarlar Mahallesi, Alihoca Burnu açıklarında alabora olması sonucu Suriyeli 3 yaşındaki Aylan, ağabeyi 5 yaşındaki Galip ve annesi Rihan Kurdi'nin de aralarında bulunduğu beş kişi hayatını kaybetmişti. Bodrum Cumhuriyet Savcısı Akif Taşdemir tarafından, faciadan kurtulan ve botu kullandığı ileri sürülen, Aylan Kurdi'nin babası 40 yaşındaki Abdullah Kurdi ve göçmen kaçakçısı oldukları iddiasıyla tutuklanan iki Suriyeli hakkında dava açıldı. Sanıklar Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad, sevk edildikleri mahkemece, "göçmen kaçakçılığı yapmak" ve "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlarından tutuklandı. Soruşturma kapsamında aranan dört Suriyeli iki Türk şüphelinin yakalanması için çalışmalar ise devam ediyor.

Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, iki sanık hakkında 35'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sanıklar, saat 09.30'da cezaevi aracıyla jandarmalar arasında adliyeye getirildi. Tutuksuz yargılanan Kurdi ise duruşmaya katılmadı.

Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, görülecek davaya baronun gözlemci sıfatıyla katılacağına söyledi. Davanın takipçisi olacaklarını ifade eden Uzun, "Bu dava, yüreğimizi sızlatacak şekilde bir dramın ortaya çıkmasına sebebiyet verdiğinden bizim için önemli. Bu drama sebep olanların etkin şekilde cezalandırılmalarını sağlamak adına hukuki gayretlerimizi ortaya koyacağız. Bu dava nedeniyle göçmen ve yasadışı göç ile göçe zorlanan insanların hukuklarına, yaşam haklarına dünya kamuoyunda saygıyla bakılması ve el uzatılması gerçeğini ortada tutmak arzusundayız, çünkü ülkede yaşanan böyle bir dram var. Bunlar karşısında insanların ve kendini medeni olarak nitelendiren her insanın ilgi duyması ve elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Aylan Kurdi davası Bodrum'da başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER