Bağış yağıyor

İngiltere 1.76 milyar dolar, Norveç 1.17 milyar dolar, Almanya 2.57 milyar dolar verecek.

Bağış yağıyor

Dünya liderleri Suriye'ye insani yardım sağlamak için Londra'da bir araya geldi. Katılımcı ülkelerden 9 milyar dolar yardım toplanması için çalışacak konferansta, İngiltere 2020 yılına kadar ekstra 1.76 milyar dolar, Norveç gelecek 4 yıl içinde 1.17 milyar dolar, Almanya da 2018 yılına kadar 2.57 milyar dolar vereceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Suriye'de devam eden insanlık krizine dikkat çekerek bu krizin çözümünün uzun süreli siyasi dönüşüm ile mümkün olabileceğini kaydetti. Cameron, Suriye'de savaş içinde yaşayanlara ve komşu ülkelerde yaşayan mültecilere yardım ve destek sağlamak için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayarak 2020 yılına kadar İngiltere'nin 1.2 milyar sterlin ekstra yardım sağlayacağını ifade etti. Başbakan Cameron, ilk ve öncelikli adımın Suriye'ye komşu ülkerde yaşayan mültecilere desteklerini devam ettirmek, ikinci adımın ise bu mülteci çocukların eğitimlerine devam etmeleri ve 2017 yılının sonuna kadar okul çağındaki çocukların okullara yerleştirilmeleri olduğunu kaydetti. Ürdün,Lübnan ve Türkiye'nin mülteci krizinde büyük bir yükü paylaştıklarını dile getiren Cameron, bu üç ülkenin de takdir edilecek bir iş çıkardıklarını dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise bugün bu konferansta üç önemli hedef için toplandıklarını belirtti. Birinci hedefin ihtiyaç duyulan insani yardım olduğunu dile getiren Ki-moo şöyle devam etti: 'şimdiye kadar 8 milyar dolar harcandı. Yardımlara karşın hala uluslararası toplum mültecilerin ihtiyaçlarını karşılaşmakta başarısız oldu. İkinci hedef, söz konusu yardımları uzun süreli uluslararası destek olarak yaymak. Bugün bir mucize olup savaş sona erse bile insani ihtiyaçlar ve gelişim ihtiyaçlarını karşılamak yılları hatta on yılları alır. Mültecilere ve ailelerine çalışma imkanları sağlamak. Bugün Suriyeli çocukların yıllar içinde değil aylar içinde okullara yerleştirileceğinin sözünü vermemesi izin verin". Ki-moon son hedefin ise sivilleri korumak için bulunması gerekecek yollar olduğunu dile getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suriye'deki insanlık krizi için uluslararası toplumun şimdi hareket etmesi gerektiğini dile getirerek Almanya'nın Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Programı'na 2016 yılında 1.2 milyar Euro bağışta bulunacağını kaydetti. Almanya Başbakanı, 2016 ve 2017 yılında da Almanya'nın 1.2 milyar euro sağlayacağını dile getirerek bugün umut günü olmalı diye konuştu.

Konferansta Norveç Başbakanı Erna Solberg, Ürdün Kralı Abdullah, Kuveyt Emiri Al Sabah ve Lübnan Başbakanı Tammam Salam da birer konuşma yaptılar. Birleşmiş Milletler, İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç'in öncülüğünde düzenlenen konferansta 70 ülkeden lider ve üst düzey temsilci ile uluslararası yardım kuruluşları katılıyor.


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER