Bakan Elitaş: Rusya'ya alternatif pazarlar bulmak için çalışma yapıyoruz

Bakan Elitaş: Rusya'ya alternatif pazarlar bulmak için çalışma yapıyoruz

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya'ya alternatif pazarlar bulmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Elitaş, "Rusya, her geçen gün gerilimi derinleştirme gayreti içinde. Rusya yönetimi, olayın ruhsal yönünü bırakıp bu sorunun çözümü için yapıcı yaklaşım sergilemesi gerekir." dedi.

Hava yoluyla Kayseri'ye gelen Bakan Mustafa Elitaş'ı havalimanında protokol karşıladı. Bakan olduktan sonra ilk kez memleketine gelen Elitaş, Kayseri Valiliğini ziyaret etti. Buradan da eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB tarafından düzenlenen iş dünyası istişare toplantısına katıldı.

Valilik ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Elitaş, şunları söyledi: "Sınırlarımızı geçen uçakların defalarca uyarılmalarına rağmen, bu ihlali yapmaya devam edince düşürülmesiyle ortaya çıkan kriz, maalesef Rus tarafının çok hissi bir yaklaşım göstermesiyle birlikte, her gün farklı değerlendirmeler sonucunda, pek iyi bir noktaya gittiğini söylemek mümkün değil. Bir yandan Sayın Cumhurbaşkanımız, bir taraftan da Sayın Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız ve bizler, bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğunu, ekonomik olaylarla birleştirmenin doğru olamayacağı yönündeki değerlendirmelerimize rağmen, Rusya Devlet Başkanı her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme gayreti içinde."

Bakan Mustafa Elitaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla acil durum tespiti yaptıklarını açıklayarak, "Rusya'ya yapılan ihracatın Rusya'dan yapılan ithalatın ekonomimize nasıl bir yansıması olacağını ele aldık. Sonuçlar, bu hafta Sayın Başbakanımıza sunuldu, çeşitli alternatifler sunuldu. Muhtemelen Sayın Başbakanımız bu konuyu salı günü açıklayabilir. Rusya'yla yapılan ticaret konusunda hiç kimsenin, ben buradan mağdur olurum diye bir endişeye kapılmaması lazım. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığının başkanlığında bir Rusya masası oluşturduk. Burada odalarımız, borsalarımız, ihracatçı meclislerimiz, sürekli bilgileri bize ulaştırıyorlar. Sorunlar tespit edilip, çözüm yolları araştırılıyor. Yaş sebze ve meyve ihracatıyla ilgili olarak kullanım ömürleri nedeniyle acil bir durum tespiti yaptık, diğer ürünlerle ilgili de çalışmalar sürüyor. Rusya'ya alternatif pazarlar nereleriyle, bunları araştırıp bulup oraya agresif bir atılım yapmakla birlikte o boşluğu, eksikliği doldurmak için gayret göstereceğiz. Aşamayacağımız engel yok diye düşünüyoruz." diye konuştu.

"KRİZİN BAŞLADIĞI İLK GÜNDEN İTİBAREN AZERBAYCAN DOST OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, iş dünyası istişare toplantısına katılarak burada iş adamlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Elitaş'ın buradaki konuşmasında da gündem Rusya krizi idi.

Bakan Elitaş, toplantıda yaptığı konuşmada, "Azerbaycan, dost ve 'gardaş' olduğunu, krizin başladığı ilk günden itibaren gösterdi. Rusya'nın Türk TIR'larına izin vermediğini duyunca, hemen bizimle temasa geçti ve her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi." dedi.

Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sizin egemenliğinizde bulunan topraklarınıza bir tecavüz söz konusu olursa, burada her türlü savunma hakkınızı kullanırsınız. Rus uçakları, defalarca sınırımızı ihlal ettiler ve biz de sürekli uyarılarda bulunduk. Antalya'da 15- 16 Kasım tarihinde yapılan G-20 Zirvesi'nde de bu uyarı, bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından Rusya Devlet Başkanı'na bildirildi. Bu olay siyasi ve askeri bir meseledir. Siyasi ve askeri taraflar, bir araya gelip bu sorunu çözerler. Vurulan uçak, Türkiye sınırları içerisinde, Türk topraklarında vurulmuştur. Ancak, vurulduktan sonra Suriye topraklarına düşmüştür. Sınırlarınız tehlike altındayken yapılması gereken yapılmıştır. Türkiye'nin kendini savunma hakkını kullanmasına, 'Bizi sırtımızdan vurdular' denemez. Güneyimizde yaşanan bir iç savaş, bir soykırım, bir cinayet var. O ortamda, siz ülkenizin sınırlarını bir taraftan DAEŞ, bir taraftan PKK terör örgütüne karşı korumak zorundasınız."

Rusya krizinde "Bütün senaryoları ele aldık" diyen Bakan Elitaş, neler yapacaklarını şöyle anlattı: "Yaş sebze ve meyve ihracatı yapan işadamlarımızın sorunlarını acil olarak ele aldık. Bizim Rusya'ya yaptığımız ihracatımız, 5 milyar dolar. İthalatımız ise 25 milyar dolar. Bu ithalatın büyük bir çoğunluğunu, enerji oluşturuyor. Enerji konusunda Rusya'ya bağımlılığımızı minimuma indirecek çalışmalar içerisindeyiz. Çünkü ruhsal davranan bir devletin ileride ne yapacağı belli olmaz. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni bir yapılanmayla birlikte, Türkiye'ye yeni pazarlar bulabilmek için çalışmaları başlattık."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada gittikleri her yerde herkesin Rusya krizini sorduğunu hatırlatarak, "Burada açıkça söylüyorum, bu kriz, sanayiciyi hiç etkilemez. Bu ülkenin gururu, onuru her şeyin üstündedir. Biz bu Kurtuluş Savaşı'nı nasıl verdiğimizi çok iyi biliyoruz. Gururumuzu, onurumuzu kıran olayların cevabı bir an önce verilecekti. Atalarımız da verdi. Allah onlardan razı olsun." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Elitaş: Rusya'ya alternatif pazarlar bulmak için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER