Bakan Eroğlu: Nükleer santralin riski kömür santrallerinden daha az


Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni teknoloji nükleer santrallerin riskinin, eski kömür santrallerinden daha az olduğunu söyledi. Türkiye'nin nükleer enerjide geri kaldığını belirten Eroğlu, iki yerde nükleer santral çalışmasının devam ettiğini, İğneada ile ilgili bir çalışmanın kendilerinde bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirten Bakan Eroğlu, ihtiyacı karşılamak için nükleer enerjide geride kaldığını söyledi. Vali Ayyıldız'ı ziyaretinde konuşan Eroğlu, "Biz enerjide dışa bağımlıyız. Dolayısıyla bizim enerjide enerji güvenliği, arz, kendi kaynaklarımızın kullanılması gibi üç tane politikamız var, bu memleket için. Onun için biz hidroelektrik enerjiyi mümkün mertebe kullanıyoruz. Kullanmaya gayret ediyoruz, potansiyelimizi geliştiriyoruz. Rüzgar, güneş her türlü desteği veriyoruz. Tabii termik santraller mecburen yapılacak. Eskiden termik santrallerin baca gazları çevreyi çok kirletiyordu ama şu anda çok büyük termik santrallerde duman bile çıkmıyor, çünkü onlara gerekli tedbirler alınıyor. Aldırıyoruz, çok büyük cezalar var, gerekirse kapatılıyor." dedi.

Nükleer enerjide Türkiye'nin çok geride kaldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Nükleer santrale gelince samimi olarak şunu söylüyorum, Türkiye nükleer santralde çok geride kaldı. Zaman kaybetti. Nükleer santral, ben bir çevre profesörü olarak, 4 bin tane çevre mühendisi yetiştirmiş ki dünyada sayılı bir kişi olarak söylüyorum, Türkiye nükleer enerji santrallerinde çok geri kalmıştır. Yapılacak şey, sadece çok ileri teknolojileri, risk olmayan teknolojileri uygun yerde seçmektir. Yapılacak budur. Bir an önce yapılması da şarttır. Bu eski iptidai şeyleri bırakın. Biz nükleer santral yapmasak bile etrafımıza bakın eski nükleer santraller var. Bizim için en büyük tehdit onlar. Üç ayrı yerde nükleer santral için geçmiş dönemde 30 yıl önce Sinop'ta, Akkuyu'da ve bir de İğneada'da bir çalışma yapıldı. Dolayısıyla şu anda iki yerde çalışma söz konusu, bunların etütleri yapıldı. İğneada için bize gelen bir şey yok. Çalışma yapılan yerler de doğa koruma hudutları ve langoz ormanları dışında." dedi.

Kömür santrallerinin, nükleer santrallerden daha tehlikeli olduğunu belirten Bakan Eroğlu, "Hemen sınırımızın ötesinde eski nükleer tesisler var, yenisini de yapıyor, bunu da dikkate alın. Ermenistan'da da iptidai var, onların da kapatılması lazım bana göre, burnumuzun dibinde. Basın bunlara dikkat ederse daha iyi olur. Benim makalelerim, kitaplarım var, onları size gönderebilirim. Artık nükleer atıkların bertarafı da şu anda mümkün. Herhangi bir riski de kömür santralinin riskinden çok daha düşük, bunu da özellikle vurgulamak istiyorum." şeklinde konuştu.

Aydın için yapılan yatırımlar ve yapılacak yatırımlar hakkında bilgi de veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, daha sonra Köşk ilçesindeki programına geçti. Bakan Eroğlu, yarın KKTC için yapımı tamamlanan su projesinin açılışının da yapılacağını belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Eroğlu: Nükleer santralin riski kömür santrallerinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER