Bakan Yılmaz: Yüzde 7,5 hedefinin tutturulabileceği değerlendirilmektedir


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ocak enflasyonunun, son 5 yıl ocak ayı enflasyon oranlarının ortalaması olan yüzde 1,14 seviyesinin üzerinde gerçekleştiğini söyledi. 2016 yıl sonu için Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri gerçekleştirilirken, ocak ayındaki söz konusu istisnai durumun göz önüne alındığını dile getiren Yılmaz, "Bu nedenle, açıklanan şubat ayı verileri de dikkate alındığında yüzde 7,5 olarak ilan edilen hedefin tutturulabileceği değerlendirilmektedir." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine cevap verdi. Enflasyon oranının, ekonomi alanındaki istikrarın temel göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu doğrultuda, ekonomik istikrarın sağlanması için enflasyon oranlarının istenilen düzeylerde gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Bu nedenle, enflasyon gelişmelerinin yakından takip edildiğini ve enflasyon oranının belirlenen hedeflere yakın seyretmesi için gerekli tedbirlerin alınmakta olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "Ocak ayında enflasyon oranı, bu aya özgü gerçekleşen mevsimsel etkiler ve yönetilen fiyat ayarlamaları nedeniyle yüzde 9,58 oranında gerçekleşmiştir. Ancak, şubat ayında enflasyon oranı yüzde 8,78'e gerilemiştir. Bu doğrultuda, 2016 enflasyon gerçekleşmeleri OVP öngörüleriyle uyumlu seyretmektedir. Aralık aylan itibarıyla enflasyon oranlarının gerçekleşmesi incelendiğinde, 2002 yılında yüzde 29,7 oranında gerçekleşen enflasyon oranı, 2004 yılında tek hanelere gerilemiştir. Bu tarihten itibaren, 2008 ve 2011 yılları dışında çift haneli enflasyon oranlarına rastlanmamıştır. Bu doğrultuda, dönem genelinde enflasyon oranlarının makroekonomik istikrara katkı sağlayacak şekilde gerçekleştiği değerlendirilmektedir. Enflasyon gelişmeleri değerlendirilirken bir aylık gerçekleşmelere göre genel yorumlar yapmak hatalara yol açabilmektedir. Çünkü mevsimsel etkiler ya da o aya özgü geçici düzenlemeler gibi faktörler, bir ayın enflasyon oranını belirgin şekilde yükseltebilmektedir. Örnek olarak 2016 yılının Ocak ayında tütün ürünleri ve elektrik fiyatı gibi yönetilen fiyatlarda ayarlamalar gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, ocak ayı giyim ve gıda ürünlerini fiyatlarında mevsimsel olarak yüksek artışların kaydedildiği bir aydır. Bu nedenlerle ocak enflasyonu, son beş yıl ocak ayı enflasyon oranlarının ortalaması olan yüzde 1,14 seviyesinin üzerinde gerçekleşmiştir. 2016 yıl sonu için OVP tahminleri gerçekleştirilirken, ocak ayındaki söz konusu istisnai durum göz önüne alınmıştır. Bu nedenle, açıklanan şubat ayı verileri de dikkate alındığında yüzde 7,5 olarak ilan edilen hedefin tutturulabileceği değerlendirilmektedir."

Gıda ve tarım ürünlerinin; kısa ve uzun vadeli arz-talep, ithalat- ihracat ve üretim-tüketim değişimleri ile bu değişimlerin ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunulması amacıyla, 09.12.2014 tarih ve 29200 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan başbakanlık genelgesi ile Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Değerlendirme Komitesi kurulduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, bu çerçevede fiyatı artan ürünler bazında analizler yapıldığını, uzun ve orta vadeli olarak alınacak tedbirlere yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Ayrıca, tarımsal destekleme politikalarının değiştirilmesi ve daha az sayıda destek kalemiyle daha etkin ve verimliliği artıran bir yapıya dönüştürülmesi için çalışmalar yürütüldüğünü ve yeni sistemin 2017 yılında yürürlüğe girmesinin amaçlandığını dile getiren Yılmaz, "Bunun yanı sıra tarım ve gıda ürünleri ihracatı Dünya Ticaret Örgütü taahhütleri çerçevesinde desteklenmekte olup, bir yandan da tarımsal maliyetlerin aşağı çekilmesiyle daha rekabetçi bir üretim yapısına geçilmesi, böylece ihracat maliyetlerinin de düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda 29.01.2016 tarih ve 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde tarımsal üretimde önemli maliyet unsurlarından olan yem ve gübrede KDV'nin sıfirlanmasıyla ilk adım atılmıştır." diye konuştu.

CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER