Bakan Zeybekci: Türkiye ilk defa dış ticarette dengeyi konuşmaya başlıyor

Bakan Zeybekci: Türkiye ilk defa dış ticarette dengeyi konuşmaya başlıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye bu sene ilk defa ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 70'e geldiğini söyledi. Zeybekçi, "Bunun üzerine bavul ticaretini ve serbest bölgelerden net ihracatımızı ve hizmet dış ticaretindeki fazlayı koyduğumuz zaman Türkiye ilk defa dış ticarette dengeyi konuşmaya başlıyor. Yani döviz harcamalarımızla döviz gelirlerimiz arasında hemen hemen dengeyi konuşmaya başlıyoruz." dedi.

Ekonomi Bakanlığı ile Türk Hava Yolları arasında 'Hasta Yol Desteği' protokolü imzalandı. Türk Hava Yolları Genel Müdürlük binasında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın protokolün detaylarını paylaştı. Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile tedavileri için Türkiye'ye gelecek yabancı yolculara yüzde 50 ulaşım indirimi sağlanacak. Tüm havayolu şirketleri bu destekten yararlanacak. Tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen yolcuların ulaşım masraflarının yüzde 50'si, tedavi sonrasında THY'nin yurtdışı ofislerine gerekli görülen belgeleri getirmeleri hâlinde kendilerine iade edilebilecek.

EĞİTİM SÜREMİZİ 7,5 YILA ÇIKARDIK

Türkiye'nin ve dünyanın eğitim süreleriyle ilgili rakamları paylaşan Zeybekçi, "Türkiye gibi… Bunu Türkiye'yi yermek, Türkiye'yi küçümsemek anlamında asla öyle değil. Ama bir realite. Her ne kadar son 13 yılda Türkiye olarak ortalama eğitim süremizi 4 yıllardan 7,5 yıla çıkarsak dahi, bu büyük bir artış. İnanılmaz bir artış. Çok büyük bir başarı, kutlanması gereken bir başarı… Ama dünyadaki ortalama eğitim sürelerine baktığımız zaman İskandinav ülkelerinde 13 yıla yakın, Kore'de 12 yılın üzerinde, Avrupa Birliği ortalaması 12,5 yıl civarında gibi rakamların olduğu bir yerde Türkiye olarak şuanda bizim iş gücüne katılım oranımız yüzde 51,5. 20 bin doların üzerine çıkma talebinde bulunan bir Türkiye, böyle bir talebini gerçekleştirdiği anda Türkiye'nin iş gücüne katılım oranı yüzde 70'ler seviyesine gelecek. Bu şu demek şuanda gizli işsiz ya da bir şekilde kırsaldan kente göçünde etkisiyle çalışmayan evdeki ev hanımlarımızın da çalışma isteme talepleriyle Türkiye'de ortalama eğitim süremizin düşük alanda özellikle çok yüksek düzeyde iş gücüne katılım olacak. İş talep edilecek. Bu talep olduğunda bizim için en önemli alanlardan birisi de hizmet sektörü." diye konuştu.

Türkiye'nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 70'e geldiğini dile getiren Zeybekçi, "Biz bunun üzerine bavul ticaretini ve serbest bölgelerden net ihracatımızı da eklediğimiz zaman üzerine hizmet dış ticaretindeki fazlayı koyduğumuz zaman Türkiye ilk defa dış ticarette dengeyi konuşmaya başlıyor. Yani döviz harcamalarımızla döviz gelirlerimiz arasında hemen hemen dengeyi konuşmaya başlıyoruz. Bu Türkiye için son derece yeni bir şey. Bunu da en hızlı artırabileceğimiz ayağa kaldıracağımız alanın hizmet sektörü olduğunu görüyoruz. Bunu da desteklemeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

TEDAVİ İÇİN GELEN YABANCI YOLCULARA YÜZDE 50 İNDİRİM İMKANI

'Hasta Yol Desteği' protokolü hakkında da bilgi veren Zeybekçi konuşmasını şöyle tamamladı: "Hasta dünyanın neresinde olursa olsun doğrudan bir uçakla herhangi bir termal veya sağlık tesisine dolu uçak gelecek. Yeni hastaları bırakacak, eski hastaları alıp gidecek. Bu yeni başlattığımız bir destek. İnşallah bunun da karşılığını çok üst düzeyde göreceğiz. İşte nitelikli turizm bu. Türkiye'de gerek sahil, gerekse deniz turizmiyle ilgili alanlara baktığımız zaman toplam kapasitemizi maksimum değerlendirebildiğimiz 4 - 4,5 ay. Geri kalan dönemlerde maalesef çok büyük bir potansiyeli değerlendiremiyoruz. Bu alanları böyle tedbirlerle değerlendirirsek çok büyük bir kullanmadığımız kapasiteyi de kullanmaya başlarız. Bu anlamda tabii ki THY'nin yanında diğer özel havayolu şirketlerimiz de bu destekten kesinlikle yararlanacaklar. Onlar da bunun kapsamında olacaklardır."

TÜRKİYE 1,5 MİLYAR NÜFUSA HİZMET VEREBİLECEK POTANSİYELİ VAR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye sağlık turizminde güçlü bir potansiyeli olduğunu aktardı. Türkiye'nin 3 saatlik uçuş zaman dilimi içerisinde 1.5 milyar nüfusa hizmet verebilecek bir potansiyeli olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, Türkiye'nin Avrupa'nın farklı dinamiklerine alternatif olabilecek bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise çok önemli bir protokol imzalanacağını söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle tedavi olmak için gelen hastaları taşıyacaklarını aktaran Aycı, bakanlığın bilet ücreti içerisindeki yüzde 50'lik bir katkıyı bize sunacağını ifade etti. Konuşmaların ardından bakanlıkla THY arasında protokol imzalandı. İmza töreninin ardından İlker Aycı tarafından bakanlara uçak maketi hediye edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Zeybekci: Türkiye ilk defa dış ticarette dengeyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER