Baluken: Seçilmişlere kaldırılırken; darbecilere dokunulmazlık getiriliyor


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen 'er-subay ayrımı olmaksızın tüm Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının resen soruşturulamayacağı ve izne bağlı olarak yargılanabilmelerini öngören' tasarıyı eleştirdi. Bunun tam bir darbe tasarısı olduğunu belirten Baluken, hiçbir suçun bu şekilde cezasızlıkla ödüllendirilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Baluken, "Tam da bu dönemde milletvekillerinin, seçilmişlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir gündemi de kamuoyunun önüne getirdiler. Bir taraftan seçilmişlerin dokunulmazlıklarını kaldıralım, diğer taraftan darbecilerin, vesayetçilerin suçlarına karşı dokunulmazlık getirelim anlayışı içerisinde hareket ediyorlar. Bu mevcut kaosu, mevcut durumu çok daha derinleştirir." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan İdris Baluken, Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan askerlerin terörle mücadeleden kaynaklı silah kullanma yetkisini aşma, işkence, kötü muamele gibi konularda suçlanmaları halinde Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın izni ile yargılanmalarının önünü açacak olan tasarıyı değerlendirdi. Bunun tam bir darbe tasarısı olduğunu dile getiren Baluken, AK Parti'nin uzun yıllar vesayeti kaldırdığını söylediğini, bununla halka gidip demokratikleşme adına oy istediğini hatırlattı. Ancak gelinen aşamada AK Parti'nin vesayetçi anlayışını ortadan kaldırdığı ve ülkeyi ne kadar demokratikleştirdiğinin ortada olduğunu ifade eden Baluken, 7 Haziran'dan sonra tam bir saray darbesi yapıldığını, halk iradesinin boşa çıkarıldığını, zorla yeni bir seçim dayatılarak savaş ve korku ortamında toplumun iradesinin AK Parti eliyle kırıldığına dikkat çekti.

"AKP VESAYETÇİ, DARBECİ ANLAYIŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPTI"

O aşamadan sonra da AK Parti'nin bu vesayetçi, darbeci anlayışlarla da işbirliği yaptığının altını çizen Baluken, "Şimdi özellikle Kürt illerinde bu ortaklaşmanın getirdiği çok ağır suçlar işleniyor. Her gün insanlığa karşı suç olarak ileride Erdoğan'ı, AKP yetkililerini, bu katliamları yapanları uluslararası ceza mahkemesinde yargılayacak süreçler yaşanıyor. Belli ki bunla ilgili büyük bir korku ve panik havası oluşmuş durumda. Bu yönüyle de bir dokunulmazlık zırhı getirip bu suçları işleyenlerin yargılanmasının önüne geçmek istiyorlar. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Hiçbir suçun bu şekilde cezasızlıkla ödüllendirilmesi kabul edilemez." diye konuştu.

"MEVCUT KAOSU ÇOK DAHA DERİNLEŞTİRİR"

Geçmişte de 1990'lı yıllarda bölgede işlenen faili meçhul cinayetler, köy boşaltmalar, bir takım vesayetçi anlayışların ortaya koyduğu katliam konseptleri olduğunun altını çizen Baluken, bunların tamamının da yine AK Parti döneminde örtülmeye çalışıldığını ifade etti. Bunun AK Parti'nin savrulmuş olduğu noktayı göstermesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Baluken, şöyle devam etti: "Tam da bu dönemde milletvekillerinin, seçilmişlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir gündemi de kamuoyunun önüne getirdiler. Bir taraftan seçilmişlerin dokunulmazlıklarını kaldıralım, diğer taraftan darbecilerin, vesayetçilerin suçlarına karşı dokunulmazlık getirelim anlayışı içerisinde hareket ediyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu hem mevcut ulusal hukuka, Türkiye Cumhuriyetinin kendi mevzuatına aykırı bir anlayış hem de Türkiye'yi bağlayan uluslararası bütün sözleşmelere aykırı bir durum. İşkencenin, infazın, katliamın, toplu cezalandırmanın cezasızlıkla sonuçlanmasını beklemek hayalcilikten öteye bir işe yaramaz. Bu konuda HDP olarak tavrımız son derece nettir; asla izin vermeyeceğiz. Böyle bir tasarı eğer AKP tarafından Meclis'e getirilme şeklinde ele alınıyorsa bu mevcut kaosu, mevcut durumu çok daha derinleştirir." CİHAN
<< Önceki Haber Baluken: Seçilmişlere kaldırılırken; darbecilere dokunulmazlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER