Bankaları bekleyen büyük tehlike!

İstanbul’a gelen ABD’nin ünlü finansal gurusu Brett King, gelecek 10 yılda klasik bankaların akıllı cep telefonlarının devreye girmesiyle teknolojik tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bankaları bekleyen büyük tehlike!

Bugün Gazetesi’ne konuşan King, “Fintech mobil bankacılık sistemiyle isteyenler cep telefonlarından her işlemi yapabilecek. Bankalar ya kapanacak ya da teknolojik şirketlere dönüşecek” dedi.

Tek­no­lo­jik mo­bil ban­ka­cı­lık ya­yıl­dık­ça kla­sik ban­ka­la­rın işi gi­de­rek zor­la­şı­yor. Özel­lik­le çok şu­be­li ban­ka­la­rı, yük­sek ma­li­yet­le­ri ne­de­niy­le  önü­müz­de­ki 10 yıl için­de ye­ni bir dö­nü­şüm bek­li­yor.As­lın­da sa­de­ce Tür­ki­ye­’de de­ğil, tüm dün­ya­da ban­ka­lar, zor­lu bir kav­şa­ğa doğ­ru iler­li­yor. Me­se­la, ar­tık in­san­lar kre­di kar­tı ta­şı­mak ye­ri­ne akıl­lı cep te­le­fon­la­rı­na ek­le­ne­cek bir ap­li­kas­yon­la alış­ve­riş ya­pa­bi­le­cek ve o uy­gu­la­ma­yı ban­ka gi­bi yö­ne­ten tek­no­lo­jik şir­ket­le ile­ti­şi­me ge­çe­bi­le­cek.  

Kre­di kar­tı­na ve­da

Bu bil­gi­le­ri ve­ren kü­re­sel fi­nans gu­ru­su Brett King, ban­ka­cı­lık pi­ya­sa­sın­da ya­şa­nan ve ya­şa­na­cak ge­liş­me­le­ri İs­tan­bu­l’­da açık açık an­lat­tı. 2012 yı­lın­da AB­D’­de yı­lın en ye­ni­lik­çi ban­ke­ri se­çi­len Brett King, bi­rey­sel ban­ka­cı­lık ve müş­te­ri de­ne­yim­le­ri ala­nın­da ye­ni­lik­çi, ez­ber bo­zan dü­şün­ce­le­riy­le ön­de ge­len bir kü­re­sel uz­man ola­rak ka­bul edi­li­yor.

İşte global an­lam­da ban­ka­cı­lık ve müş­te­ri dav­ra­nış­la­rı­nı ko­nu eden ki­tap­la­rıy­la “en çok sa­tan­lar lis­te­si”­ne gi­ren  Kin­g’­le il­ginç ko­nu­lar içe­ren bir söy­le­şi...



Bay King, siz­ce ban­ka­cı­lık­ta ve öde­me sis­tem­le­rin­de han­gi pa­ra­dig­ma­lar de­ği­şi­yor? Me­se­la, kre­di kart­la­rı­nın öm­rü bi­ti­yor mu?

Ge­le­cek 10 yıl­da as­lın­da en bü­yük de­ği­şik­lik­ler­den bi­ri­si de cep te­le­fon­la­rıy­la “ö­de­me ya­pa­bil­me” im­kâ­nı­na ka­vuş­ma­mız ola­cak. Bu an­lam­da da ar­tık kart­la­rı­mız ol­ma­ya­cak.

Kar­tın ye­ri­ne ne kul­la­na­ca­ğız? Ko­nu­yu da­ha net an­la­tır mı­sı­nız?

Şu an­da kul­lan­dı­ğı­mız akıl­lı cep te­le­fon­la­rı­mı­zın kart ye­ri­ne ge­çe­ce­ği­ni söy­le­mek is­te­rim. Te­le­fo­nu­nu­za in­di­re­bi­le­ce­ği­niz akıl­lı, ze­ki tek­no­lo­ji­ler sa­ye­sin­de si­ze ih­ti­ya­cı­nız olan kre­di­yi ve­re­bi­le­cek bir tek­no­lo­ji­den bah­se­di­yo­ruz.

Te­le­fon­da­ki kart­ta pa­ra olup ol­ma­dı­ğı­nı bil­mi­yo­ruz ki. Na­sıl öde­me ya­pa­bi­li­rim o za­man?

Ge­le­cek­te bu şöy­le ola­cak? Si­zin pa­ra­nı­zın ol­ma­dı­ğı­nı sü­per­mar­ke­te gir­me­den ön­ce ban­ka da bi­li­yor ola­cak. Di­ye­lim si­zin 100 do­la­rı­nız ya da 100 li­ra­nız var. “A­cil na­ki­te acil kre­di­ye ih­ti­ya­cı­nız var mı?” di­ye ban­ka­dan me­saj ge­le­cek.

Paranız yok ama verelim

Pa­ra­nın he­men cep te­le­fo­nu­ma gel­di­ği­ni mi bil­di­re­cek­ler?

Evet, bu doğ­ru. Akıl­lı kre­di ola­na­ğı gi­bi bir şey­den bah­se­di­yo­rum. İkin­ci ör­ne­ği ve­ri­yo­rum; Me­se­la App­le Sto­re­’a gi­di­yor­su­nuz. Ma­ğa­za­ya gi­ri­yor­su­nuz, ye­ni bir iPo­ne çık­mış, onu sa­tın al­mak is­ti­yor­su­nuz ama pa­ra­nız yok.  

Şu an­da­ki mev­cut du­ru­ma gö­re “k­re­di kar­tı”y­la ödü­yor­su­nuz. Ge­le­cek­te ise o dük­kâ­na gir­di­ği­niz­de ve bir te­le­fon sa­tın al­mak is­te­di­ği­niz­de ban­ka­nız te­le­fo­nu­nu­za me­saj gön­de­rip di­ye­cek ki, “Si­zin bu­nu kar­şı­la­ya­cak pa­ra­nız yok. Ama pa­ra bi­rik­ti­re­bi­lir­se­niz, üs­tü­nü si­ze ve­ri­riz” gi­bi bir tek­lif­le ge­le­cek.

Akıllı tavsiyeler

O pa­ra­yı na­sıl bi­rik­ti­rebi­li­rim o an­da?

Za­ten ya­pa­maz­sı­nız. As­lın­da cep te­le­fo­nu­nuz si­ze te­le­fon al­ma­nız için iyi ve­ya kö­tü tav­si­ye­ler­de bu­lu­nu­yor. Bu­gün eğer kre­di kar­tı­nız var­sa is­te­di­ği­niz ka­dar li­mi­ti­ni­ze gö­re pa­ra har­ca­ya­bi­li­yor­su­nuz. Eli­ni­zi tu­tan hiç­bir şey yok. Ama ile­ri­de da­ha akıl­lı har­ca­ma­lar yap­ma­nız için cep te­le­fo­nu­nuz­dan si­ze akıl­lı tav­si­ye­ler ge­le­cek ban­ka­cı­nız­dan.

Ban­ka­lar bun­dan mem­nun olur mu?

Şu an­da za­ten dün­ya­nın fark­lı ül­ke­le­rin­de 20 bi­ne ya­kın “fin­tech” ya­ni fi­nan­sal tek­no­lo­ji şir­ke­ti var. Bun­lar ban­ka de­ğil ama ban­ka iş­lem­le­ri ya­pı­yor. Me­se­la AB­D’­de 8 bin mo­bil ban­ka­cı­lık şir­ke­ti var. Dün­ya­nın fark­lı ül­ke­le­rin­de de mev­cut. ABD üze­ri­ne ko­nu­şa­cak olur­sak fi­nan­sal tek­no­lo­ji şir­ket­le­ri­nin sa­yı­sı nor­mal ban­ka­lar­dan da­ha faz­la. Bun­lar, ban­ka­lar­dan da­ha fark­lı dü­şü­nü­yor. Ama ge­le­cek­te ban­ka­lar ya on­lar­la bir­lik­te ça­lı­şa­cak­lar, ya da yer­le­ri­ni fi­nan­sal tek­no­lo­ji şir­ket­le­ri­ne bı­ra­ka­cak­lar.

Tür­ki­ye­’de kaç fi­nan­sal tek­no­lo­ji şir­ke­ti var?

Sa­nı­rım, bir­kaç yüz adet böy­le şir­ket var. Bu ye­ni ku­rul­muş şir­ket­le­re yö­ne­lik bir sı­nıf­lan­dır­ma bi­çi­mi. On­la­rın bir ban­ka­cı­lık li­san­sı yok ama as­lın­da iş yap­ma bi­çi­mi açı­sın­dan ban­ka­la­ra ben­zi­yor­lar.

Daha az banka daha az nakit

Ban­ka­lar, 10 yıl için­de ta­ma­men bi­te­cek mi?

Bit­me­ye­cek ama sa­yı­la­rı çok aza­la­cak. Da­ha az ban­ka, da­ha az ban­ka şu­be­si ve da­ha az na­kit.10 yıl için­de böy­le ola­cak.

Ban­ka­la­rın ar­tık Tür­ki­ye­’de de yurt dı­şın­da da kâr­lı ça­lı­şa­ma­dık­la­rı­nı göz­lem­li­yo­ruz. Bu du­ru­ma ne der­si­niz?

Ban­ka­la­rın prob­le­mi şu; Müş­te­ri­le­ri­ne çok faz­la ürün su­nu­yor­lar. Bu ne­den­le kâr marj­la­rı aza­lı­yor. Bu an­lam­da ürün­le­rin müş­te­ri­ye su­nul­ma bi­çi­mi ve ulaş­tır­ma ma­li­yet­le­ri de ar­tı­yor. Ay­nı şe­kil­de da­ğı­tım, iş­le­me ma­li­yet­le­ri de ar­tı­yor ve iş­le­me hız­la­rı da dü­şü­yor. Fin­tech, sa­de­ce uy­gu­la­ma­lar su­nu­yor. Bu ne­den­le da­ha ve­rim­li ça­lı­şı­yor­lar ve ap­li­kas­yo­nu cep te­le­fo­nu­nu­za in­di­re­rek bu hiz­met­ler­den fay­da­la­na­bi­li­yor­su­nuz. Bu an­lam­da da ta­bi­i ki ban­ka­lar­dan da çok ve­rim­li­ler.

Hesabı Cep’ten açacağız

10 yılda başka neler değişecek hayatımızda?

Gelecek 10 yılda 2 milyar insan ilk defa banka hesabını cep telefonunun üzerinden açacak. Hindistan ve Afrika ülkeleri, Endonezya ve Çin gibi ülkeler bankaya hiç gitmeyecekler, şubeye de gitmeyecekler.

2 milyar insana imkan

Plastik yani manyetik kartları kullanmak zorunda kalmayacaklar. İlk kez bu 2 milyar insan banka işlemleriyle cep telefonlarından tanışmak durumunda kalacaklar. Cep telefonu bize tavsiyeyi, ödeme imkanını ve krediyi aynı anda sunabilecek.

ABD’de kredi kartı sistemi Avrupa'dan eski

Bir New York zi­ya­re­tim­de alış­ve­riş ya­par­ken hâlâ kre­di kar­tı için im­za is­ten­di. Ne­den AB­D’­de sis­tem çok es­ki?

AB­D’­de­ki kre­di kart­la­rın­da çip yok, ar­ka­sın­da man­ye­tik bir bant var. Bu da­ha gü­ven­li ve pin no.su­nu gi­re­rek öde­me ya­pı­yor­su­nuz. Bu kart­lar için çok di­ren­dik ama hâlâ ye­ni­len­me­di. Av­ru­pa sis­te­mi di­ye ona ge­çil­mi­yor. Oy­sa dün­ya­da ya­pı­lan kre­di kar­tı ve ATM iş­lem­le­ri­nin yüz­de 22’si AB­D’­de ger­çek­leş­ti­ri­li­yor. Ama dün­ya­da kul­la­nı­lan kre­di kar­tı yol­suz­luk­la­rı­nın yüz­de 48’i de yi­ne AB­D’­de ger­çek­leş­ti­ri­li­yor. Çün­kü ha­la es­ki tek­no­lo­ji kul­la­nı­lı­yor.  

İmzam Miki Mouse

Si­zin gi­bi in­san­lar es­ki sis­te­me tep­ki ver­mi­yor mu?

Me­se­la alış­ve­riş­ler­de kart için ben­den ne za­man im­za is­ten­se Mi­ki Mau­se ya­za­rak im­za­mı atı­yo­rum. Şöy­le bir so­run var; kar­tı­nız çip­li de ol­sa, im­za at­ma­nız ge­re­ken kart da ol­sa fark et­mez. Kar­tın üze­rin­de­ki nu­ma­ra­yı bi­ri­si bi­li­yor ve de kop­ya­lı­yor­sa yi­ne hır­sız­lık ya­pa­bi­li­yor.

Banka 350 dolar alıyor Fintech 5 dolar alıyor

Si­zin de mo­bil ban­ka­cı­lık ya­pan şir­ke­ti­niz var mı?

New Yor­k’­ta “Mo­ve­n” di­ye fi­nan­sal tek­no­lo­ji şir­ke­ti kur­dum. Mo­bil bir ban­ka­cı­lık ap­li­kas­yo­nu ama as­lın­da bir ban­ka­cı­lık he­sa­bı. Ci­ha­zı­nı­za in­di­ri­yor­su­nuz bu ap­li­kas­yo­nu, iki da­ki­ka­nı­zı alı­yor. AB­D’­de bir he­sap aç­mak için ban­ka­ya gi­de­cek­si­niz kâ­ğıt­la­rı im­za­la­ya­cak­sı­nız, öy­le çok şart­lar öne sü­rü­yor­lar ki si­ze.

Ban­ka ile tek­no­lo­jik şir­ket ara­sın­daki fiyat farkı yüksek mi?

As­lın­da he­sap aç­mak için AB­D’­de bir ban­ka­ya git­mek ya­sal bir sü­reç ve zo­run­lu­luk de­ğil ama in­san­lar öy­le alış­mış­lar ve de­ği­şi­me çok ya­vaş ayak uy­du­ru­yor­lar. Or­ta­la­ma bir Ame­ri­kan ban­ka­sın­da müş­te­ri he­sa­bı aç­tır­ma­nın ma­li­ye­ti 350 do­lar, be­nim­ki gi­bi şir­ket­ler­de ise 5 do­lar.

Büyük reklamlara hiç gerek yok

Fintech sistemi, bankacılığın geleceğini tehdit ediyor değil mi?

Her şey gerçek zamanlı aplikasyonlar üzerinden yapılıyor. Bir sürü maliyetin değeri çok düşük. Bir banka mesela Bank of Amerika, medyaya “Gelin müşterimiz olun” diye ilanlar, reklamlar veriyor. E – posta mesajları gönderiyor. Yani milyonlarca dolarlık reklamlar verip, mesajlar iletmek zorunda. Moven içinse Facebook’un yanında bir reklam yani “edin” dedikleri reklamlardan çıkıyor. Facebook sayfanızda gezerken o reklamın üzerine tıkladığınızda kayıt olabiliyorsunuz, hemen de indirebiliyorsunuz.

<< Önceki Haber Bankaları bekleyen büyük tehlike! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER