Baro Başkanı Çıtırık: Tahir Elçi için verilen yakalama kararı hukuka aykırı

Baro Başkanı Çıtırık: Tahir Elçi için verilen yakalama kararı hukuka aykırı

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında verilen yakalama kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Baro Başkanı Çıtırık, hakkında terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılan ve Bakırköy 2. Sulh Ceza Hâkimliği'nce yakalama kararı verilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hukuki durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamasında, Anayasa'ya göre, herkesin düşünce ve kanaat hürriyetine sahip olduğunu, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkı bulunduğunu aktardı. Tarafsız Bölge programında düşüncelerini ifade eden Tahir Elçi hakkında bir linç kampanyası oluşturulduğunu savunan Çıtırık, "Ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü kullandığı göz ardı edilmiştir." dedi.

Hukuk güvenliğinin ayrım yapılmaksızın herkes için gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Çıtırık, "Kişi ve olaylara göre eğilip bükülmemesi ve hukuka aykırı kararlarla kamuoyu vicdanının yaralanmaması lazım. Farklı düşüncelere tahammülü, sabrı ve saygısı olmayanların kendileri gibi düşünmeyenleri ötekileştirerek, yok sayarak, onları hedef tahtasına oturtarak ülke demokrasisine, hukuk devletine, toplumsal barış ve huzuruna zarar verdikleri asla unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Yakalama ve tutuklama tedbirlerinin ancak kanunda yazılı şartların varlığı halinde uygulanabileceğini anlatan Çıtırık, şunları kaydetti: "Yargı, Anayasa'da verilen yetkilerini kullanmalı, iktidar mücadelesinin, rejimi dönüştürebilmenin bir aracı olmaktan çıkartılmalı, farklı düşünen ve muhalif olanları sindirebilmekte kullanılmamalıdır. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında verilen yakalama kararı, hukuka aykırı, skandal bir karardır." CİHAN
<< Önceki Haber Baro Başkanı Çıtırık: Tahir Elçi için verilen yakalama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER