Baro Başkanı Şarklı'dan hakim ve savcılara 'tepkisizlik' eleştirisi


Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, Siirt Barosu avukatlarından Mehmet Nezir Okur'un silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili konuştu. Yargının avukatlar dışındaki unsurlarının tepkisizliğine dikkat çeken Şarklı, "Bir hakimin savcının başına bir hadise geldiğinde, önce avukatlar ayağa kalkıyor, meslektaşlarına sahip çıkıyor. Ancak bir avukatın başına bir hadise geldiğinde benzer tepkiyi ne yazık ki yargının diğer unsurlarında göremiyoruz." dedi.

Av. Okur'a yönelik saldırıyı hukuk devletine karşı yapılmış bir saldırı olarak kabul ettiklerini vurgulayan Baro Başkanı Şarklı, "Avukat bir davanın ya da çekişmenin tarafı değildir. Avukat, kendi işini ya da davasını değil, müvekkilinin davasını takip eder. Avukatın yargı görevi gören bir meslek mensubudur. Yargı görevi gören meslek mensupları hakim, savcı ve avukatlardır. Üzülerek söylemek isteriz ki, bir hakimin, bir savcının başına bir hadise geldiğinde, önce avukatlar ayağa kalkıyor, meslektaşlarına sahip çıkıyorlar. Ancak bir avukatın başına bir hadise geldiğinde benzer tepkiyi ne yazık ki yargının diğer unsurlarında göremiyoruz. İdarecilerden de herhangi bir tepki gösterilmiyor. Sanki avukata yönelik saldırılar adeta kanıksanmış gibi bir görüntü çiziliyor. Bunun da tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Bunun sebebinin avukatların haksızlıklar karşısında sessiz kalmaması olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

Şarklı, şunları söyledi: "Bugüne kadar avukatlık mesleğini icra ederken saldırıya uğrayan meslektaşlarımız için hiçbir önlem almayan sorumlular kadar, yine avukatlar hakkında kamuoyunda gördükleri görevi esas alarak bu görevden duyulan rahatsızlığı karalamaya çeviren idarecilerin de bu saldırılarda payı olduğunu düşünüyoruz. Tarih boyunca avukatlar halkın haklarını, çıkarlarını savunmuşlar, hukukun üstünlüğünden yana taraf olmuşlardır. Bu görev anlayışı avukatları saldırıların hedefi haline getirmiş ve canlarını yitirmişlerdir. Rahatsızlık veren sorunları dile getiriyorlar, halkların haklarını savunuyorlar diye avukatlardan rahatsızlık duyan değişik kesimleri, avukatlara yapılan saldırılara sessiz ve duyarsız kalsa da, biz barolar ve avukatlar her zaman gerekli tepkiyi en üst seviyeden vermeye devam edeceğiz. Gaziantep Barosu Başkanı olarak devletin meslek mensupları korumasındaki yetersizliği ve acziyeti nedeniyle bireysel silahlanmaya karşı olmama rağmen, silah, ruhsatname vergi ve harçlarının diğer yargı mensuplarında olduğu gibi avukatlardan alınmamasını eşitlik ilkesi gereği talep ediyor ve istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Baro Başkanı Şarklı'dan hakim ve savcılara 'tepkisizlik'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER