Başbakan Çipras Hollande ile görüştü

Başbakan Çipras Hollande ile görüştü

Fransa lideri François Hollande, Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda dış borcun yeniden yapılandırılacağını söyledi.

Atina ziyaretinin ikinci gününde Başbakan Aleksis Çipras ile görüşen Hollande, önemli açıklamalarda bulundu. Başbakanlık konutunda yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı.

Yunan Başbakan Aleksis Çipras, geçen Temmuz ayında kreditörler ile müzakerelerde çok zor günler geçirdiklerini ancak Hollande'n kendisini zor bir uzlaşmaya gitme konusunda ikna ettiğini söyledi. Hollande ile görüşme mesajının Euro ve Avrupa dışı kalma tartışmasının temelli masadan kalkması olduğunu söyleyen Çipras, bir daha bunu masaya getirmek isteyenlere fırsat verilmemesini istedi.

Yunanistan'ın yıllardır süren krizden çıkması gerektiğini belirten Çipras, yeni kurtarma programının başarıya ulaşmasının Avrupa'nın da başarısı olacağını ifade etti. Bunun için de eski yanlışların bir kez daha tekrarlanmaması gerektiğini anlatan Çipras, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasının şart olduğunu kaydetti.

Fransa'nın çok önemli bir ortakları olduğunu söyleyen Çipras; istihdam, dayanışma ve kalkınma mücadelesinde birlikte olduklarını kaydetti.

"FRANSA YUNANİSTAN'A OLAN DESTEĞİ SÜRDÜRECEK"

İki halkın dayanışma ve dostluk bağlarının tarihi geçmişine değinen Hollande, ülkenin Euro'da kalması konusunda Yunan halkının gösterdiği sorumlu duruşa teşekkür etti ve hükümetin reformlar ve değişiklikler konusunda gerekli adımları atmaya söz verdiğini hatırlattı.

"Yunanistan'sız bir Avrupa'yı nasıl hayal edebilirdik? Yunanistan Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası olduğu için harekete geçtim. Değerlendirme süreci devam ettiği için Fransa Yunanistan'ı desteklemeye devam etmeli." ifadelerini kullanan Fransa lideri, Ege'den gelen yüz binlerce mültecinin Yunanistan'a geçtiğini belirtti ve son liderler zirvesinde alınan kararların uygulanması gerektiğini kaydetti.

"KIBRIS SORUNU UZUN SÜRDÜ"

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusundaki müzakerelerin devam ettiğini söyleyen Hollande, "Bu çarpışma çok uzun sürdü." ifadelerini kullandı.

Suriye konusunda ise Fransa'nın siyasi diyaloğu desteklediğini kaydeden Fransa lideri, Esed'in iktidarda kalamayacağını belirtti.

"SÖZÜNÜZDE DURUN BORCU KIRPALIM"

Bir soruyu cevaplandıran Hollande, Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde dış borcun yeniden yapılandırılmasına gidileceğini söyledi.

ÇİPRAS:YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Kasım sonuna kadar Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getireceğini söyleyen Çipras, bankaların sermayelendirilmesinin ise Aralık ayı sonuna kadar gerçekleşeceğini söyledi. Yunan başbakan hemen ardından dış borç tartışmasının başlaması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Çipras, diğer bazı ülkelerin duvarlarla mültecilere engel olmaya çalışırken Almanya'nın ise kapılarını açtığını söyledi ve "Gerçek Avrupa bu. Dayanışma Avrupası." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da inşa edilecek yeni göçmen kabul merkezlerine dikkat çeken Çipras, Türkiye ile işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çipras, "Avrupa Türkiye ile istişarelerde bulunuyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Çipras Hollande ile görüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER