Başbakanın istifasını değerlendiren muhalefet: Doğal ve normal olanı bu


Romanya'da yaşanan son 10 yılın en büyük felaketi olan gece kulübü yangını sonrası gelen tepkiler üzerine Başbakan Victor Ponta'nın ardından gece kulübünün bulunduğu 4. bölgenin belediye başkanı da istifa etti.

Başbakan Ponta istifası sonrası ilk açıklamalarında "Toplumdaki meşru şikayetleri dikkate almak durumundayım. Umarım görevi bırakıyor olmam göstericilerin taleplerini karşılar." dedi.

SİYASİLERİN İLK TEPKİLERİ

Muhalefetteki Liberal Parti'nin başkan yardımcısı Catalin Predoiu, başbakanın istifasını "Sokağın zaferi ve tüm siyasetçiler için bir ders" olarak nitelendirdi. Yine aynı parti milletvekili Ludovic Orban hakkında yolsuzluk soruşturması olan Victor Ponta hakkında "Bu istifa bir yıl gecikmelidir. Yolsuzluktan dolayı bu istifa bir yıl önce olmalıydı. Bir yıldır ülkenin imajını sıfırlayan Ponta geçd e olsa istifa etmek zorunda kalmıştır." dedi.

Eski cumhurbaşkanı Traian Basescu da "Victor Ponta yapılması gerekeni yapmıştır. Teşekkürler." dedi.

Macar partisi başkanı Kelemen Hunor, istifayı "Olması gereken buydu. Doğal ve normal bir istifa." sözleriyle değerlendirdi. Ayrıca Romanya'nın istikrarı için yeni oluşacak bir koalisyon hükümeti içinde bulunmayı istediklerini bildirdi.

Başkent Bükreş'te dün gece 20 bin kişi sokaklara çıkarak Başbakan Ponta ve İçişleri Bakanı Gabirel Oprea'nın istifasını istemişti. Göstericilerin istifa çağrılarına cumhurbaşkanı ve meclis başkanı da destek vermişti.

Daha önce hakkında yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma başlatılan Başbakan Ponta, istifa baskılarına aylardır direniyordu.

İstifanın ardından, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yeni hükümeti kurmak üzere bir isme görev vermesi bekleniyor. Hükümetin parlamentodan güvenoyu alamaması durumunda erken seçimlere gidilecek. Romanya'da parlamentonun süresi gelecek yıl sonunda dolacaktı.

BELEDİYE BAŞKANI DA İSTİFA ETTİ

Gece kulübünün bulunduğu sektörün Belediye Başkanı Cristian Popescu da çıkan yangında vicdani sorumluluğu üstlenerek istifa ettiğini duyurdu.

Geçtiğimiz Cuma gecesi Bükreş Sektör 4 bölgesindeki 'Colectiv' isimli gece kulübünde çıkan yangında 32 kişinin hayatını kaybetmesi 200'ünün üzerinde kişinin yaralanması nedeniyle bölgenin Belediye Başkanı Cristian Popescu Piedone de istifasını açıkladı. Çıkan yangında vicdani sorumluluğu üstlenerek istifa ettiğini açıklayan Piedone, yargıdan olayda kusuru bulunan diğer yetkililerin de ortaya çıkartılıp cezalandırması çağrısında bulundu.

Gece kulübünde yangın tertibatı ve çalıştırma izinleri ve kontrollerinin düzgün yapılmaması nedeniyle halkın büyük tepkisini çeken olayda dün akşam Bükreş ve diğer birçok şehirlerde protesto gösterileri düzenlenmiş; Hükümet ve Belediye başkanı istifaya çağrılmıştı.

Hükümet, içişleri bakanı ve belediye başkanı aleyhinde sloganlar atıldı. Yaşanan felaket ile ilgili, "Gece kulübüne gitmeselerdi. Kiliseye gelselerdi" şeklinde açıklama yapan Kilise yetkilileri de protesto edildi. Eylemciler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Gece kulübünde sahnede patlatılan maytapların sünger kaplı kolon ve duvarları tutuşturması sonucu 32 kişi hayatını kaybetmiş, 90'ı ağır olmak üzere toplam 200 kişi yaralanmıştı. Çıkan yangında gerekli denetimleri yapmayan belediye suçlanıyor. Gece kulübünün 3 yöneticisi dün savcılık tarafından tutuklanmıştı.

Bu arada ağır yaralılar arasındaki bir Türk gencinin hastanedeki tedavisi sürüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Başbakanın istifasını değerlendiren muhalefet: Doğal... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER