Başbakanlık Başdanışmanı Yetiş: Türkiye, Avrupa'nın sınır güvenlik gücü olamaz


Başbakanlık Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, De Standaard gazetesine verdiği röportajda Avrupa'nın mültecilere karşı tutumunu eleştirirken, Türkiye'nin de AB'nin sınır güvenliğini sağlayan ülke olmayacağının altını çizdi.

Türkiye'de mültecilerle ilgili en yetkili isim olan ve aynı zamanda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanlığı görevinde bulunan eski Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, De Standaard gazetesine Türkiye'nin mülteci politikası ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Mültecilerle ilgili bütün sorumluluğun Türkiye'nin omuzlarına yüklenmemesi gerektiğini ifade eden Yetiş, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin sınır kuvveti olmayacağını da aktardı. Mültecilerin ve illegal insanların Türkiye'yi bir depo olarak kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini de aktaran Yetiş: "Hem halk olarak hem maddi olarak Türkiye bütün limitlerini tüketmiştir." dedi.

Avrupa ülkelerinin mültecilere karşı uyguladığı politikaya anlam veremediğini belirten Yetiş: "Avrupalı meslektaşlarımıza çabuk hareket etmemiz gerektiğini söylüyoruz. Aksi takdirde Suriye krizinin baskısı artacak. Ancak hepsi farklı telden çalıyor. Mesela Merkel siyasi bir risk aldı. Diğerleri ya sınırlarını kapatıyor ya da mültecilerin değerli eşyalarına el koyuyor. Gördüklerimize inanamıyoruz. Bu insani bir dramdır. Avrupa'nın yaptıkları, Avrupa değerlerine, demokrasiye ve uluslar arası hukuka aykırıdır." dedi.

Türkiye'ye söz verilen ancak henüz transferi gerçekleşmeyen 3 milyar Euro ile ilgili de fikirlerini paylaşan Yetiş, "Brüksel'de bu paranın bir kısmının transfer için hazır olduğu ancak bir proje göremedikleri için transferin gerçekleşmediği söyleniyor. Ben şu an size 9 milyar Euro'luk projeleri gösterebilirim." dedi. Yapılacak her şeyin planlandığını da ifade eden Yetiş: "Şu anda 700 bin Suriyeli çocuktan 400 bini okula gidemiyor. Hangi şehre kaç öğretmen ve kaç okul gerektiğini biliyoruz. Ama Avrupa ödeme şeklinde kararsız olduğu için transferi bekliyoruz." dedi.

Suriye krizinde Avrupa'nın da en az Türkiye kadar suçlu olduğunu belirten Murtaza Yetiş, Türkiye'nin bu konuda sorumluluğunu üzerine aldığını ve dünyanın da bu sorumluluğu paylaşmasını beklediklerini aktarırken: "En öncelikli meselemiz yardıma muhtaç olan Suriyelilerdir" dedi.

AVRUPA'YA ULAŞMIŞ MÜLTECİLERİ TÜRKİYE'YE GÖNDERMEK TRAVMAYA SEBEP OLUR

Murtaza Yetiş, bir şekilde Avrupa'ya ulaşmış mültecilerin tekrar Türkiye'ye gönderilmesinin mültecilerde travmaya sebep olacağını ifade ederken: " Zaten zorluklarla Avrupa'ya ulaşmışlar. Suriye'de ailelerini kaybetmişler. Bunları tekrar geri çevirmek büyük travmaya sebep olur. " dedi.

Yetiş Türkiye'nin sınırları kapatmak için gerekli bütün önlemlerin de alındığının altını çizerken, halen Avrupa'ya mülteci akımının devam etmesiyle ilgili olarak: " Avrupa'da aynı durum söz konusu. Sınır kontrollerinin olduğu yerlerden mülteciler yine geçebiliyor. Sınırları sadece sıkı kontrollerle güvenli hale getiremezsiniz. Akımın durması için başka noktalar da var. Birincisi Suriye'deki savaşın bitmesidir. İkinci olarak, başta Türkiye olmak üzere sınırdaki ülkelere destek gerekiyor. Üçüncüsü, Avrupa'ya ulaşan legal bir yol olması gerekir. Son olarak sınır güvenliği de şart" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Başbakanlık Başdanışmanı Yetiş: Türkiye, Avrupa'nın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER