Baydemir: Esedullah timinin bakanlığınızla bağlantısı var mı?


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nde 'işkence ve kötü muamele' iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Şüphelilerin emniyet ve İHD'ye verdiği ifadelere yer veren Baydemir, şüpheli kadınların tacize uğradığı iddialarını da gündeme getirdi. HDP Milletvekili, ayrıca bölgede kendilerini Esedullah timi olarak tanımlayan gurubun bakanlıkla bağlantısını sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemi ile Meclis'e soru önergesi veren Baydemir, çeşitli dönemlerde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü TEM şube ekiplerince gözaltına alınan şüphelilerin gözaltı süresince işkenceye maruz kaldığı iddialarını sordu. Şüphelilerin emniyet ve İHD'ye verdiği ifadelerden alıntı yapan Baydemir, "Gözaltındaki yurttaşlarımıza TEM'de işkence, sözlü ve fiziki taciz, gayri insani muamele yapılmıştır. Gözaltı süresince 5271 sayılı ceza muhakemeleri kanunun 95. ve 149. Maddelerine aykırı gözaltındakilerin avukatları ve yakınları ile görüştürülmesi kolluk kuvvetleri tarafından engellenmiştir." dedi.

Baydemir soru önergesinde söz konusu operasyonlarda gözaltına alınan T.M. adlı genç kadının ifadelerine de yer verdi. Bu ifadede kadın şüpheli TEM şubede kendisine fiziki ve sözlü tacizde bulunduğunu iddia ediyor.
İki polisin öldürüldüğü Ceylanpınar hadisesinde gözaltıların olduğuna işaret eden Baydemir önergede "Urfa ilimizde gözaltı işlemlerinde işkence ve kötü muamele bir sorgu yöntemi olarak sistematik bir hal almıştır ve acilen müdahale edilmesi gerekmektedir."

Belirlemesini yaptıktan sonra uygulamaların uluslararası insancıl hukuk, TCK'ya, işkenceye ve diğer zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele veya cezaya karşı sözleşmesiyle ve Türkiye'nin imzaladığı işkence yasağına dair tüm sözleşmelerin ihlali olduğunu ifade etti.

Efkan Ala'ya "Gözaltılardaki yapılan işkenceden haberdar mısınız? Şayet haberdarsanız buna yönelik herhangi bir yasal işlem başlatıldı mı?" diye soran HDP Şanlıurfa Milletvekili, şu soruları yöneltti: "1990'ları aratmayan bu gözaltı şekilleri hükümettiniz tarafından devreye konulan sistematik bir uygulama mıdır, Urfa ilinde yapılan her gözaltı durumunda emniyet mensuplarının İŞİD olarak kendilerini tanıtmaları ve benzerlikler kurmaları altındaki amaç nedir?"

ESEDULLAH TİMİNİN BAKANLIĞINIZLA BAĞI VAR MI?

Son zamanlarda Güneydoğu'da 90'lı yılları anımsatan faili meçhul cinayetleri de gündeme getiren Osman Baydemir, bölgede kendilerini Esedullah timi olarak tanımlayan gurubun bağlantılarını sordu.

"Bölge genelinde yeni ortaya çıkan kendilerini Esedullah timleri olarak tanıtan özerk bir birim var mı?" diye soran Baydemir, İçişleri Bakanının yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti: "Var ise bu birim bakanlığa bağlı mı çalışmakta ve hukuki alt yapısı nedir? İşkence ve gayri insani muamele bu birimlerle mi yapılmaktadır, Kasım seçimlerinden sonra partimizin oy aldığı bölgelerde göz altıların başlatılması o bölgelerin sandık sonuçlarıyla ilgisi bulunmakta mıdır, Bu işkence ve gayri insani muameleleri incelemek araştırmak için bakanlığınızca müfettiş görevlendirmeyi düşünmekte misiniz?"
CİHAN
<< Önceki Haber Baydemir: Esedullah timinin bakanlığınızla bağlantısı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER