Bayramlar kardeşliğin yeniden tesisi için en iyi fırsat


Alman yetkililer ve Türk sivil toplum kuruluşları Kurban Bayramı ile ilgili birer açıklama yaparak Müslümanların bayramını tebrik etti. Başta milyonlarca mülteci olmak üzere İslam dünyasındaki karmaşa ve Türkiye'deki toplumsal gerginliği, ayrışmayı hatırlatan STK temsilcileri, bayramların barış, dayanışma ve kardeşliğin yeniden tesisi için en iyi fırsat olduğunu vurguladı.

Alman yetkililer ve Türk sivil toplum kuruluşları (STK) birer açıklama yaparak Müslümanların Kurban Bayramı'nı tebrik etti. Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters yayınladığı mesaj ile Müslümanların Kurban Bayramını tebrik etti. Köln Dinler Konseyi'ndeki tüm Müslüman üyelere mesaj yollayarak mutlu bayramlar dileyen Roters, Türkçe 'Kurban Bayramı' ifadesini kullanarak, "Kurban Bayramı toplumsal birlikteliğe özel, üst düzeyde katkı yapıyor. Çünkü temel değerleri müteşekkir olmak, rahmet, bereket ve diğer insanları sevmektir. Bununla da kalmaz unu bizzat pratiğe döker" dedi. Tam da, ihtiyaç içindeki binlerce mültecinin Avrupa'ya sığınmaya çalıştığı bu dönemde dayanışma, misafirperverlik ve yardımseverliğin barış içinde birlikte yaşam için önemini vurgulayan Roters, "Kurban Bayramı'nın geleneği ihtiyaç sahiplerine yiyeceği paylaşmaktır. Bu, şu savaş ve karmaşa döneminde, diğer insanları sevme konusunda bize harika bir örnek vermekte. Bu nedenle sizlere çok teşekkür ediyorum. Çünkü diğerini sevme konusunda konuşmak yeterli değildir, icraata ihtiyaç var." dedi.

MÜLTECİLERLE BİRLİKTE KUTLANACAK

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Nurhan Soykan, Almanya'da bu kurban bayramının mülteci akınının yaşandığı bir döneme denk geldiğini hatırlattı. Soykan, "Özellikle, bu insanlara yiyecek, giyecek ve koruma temini için gönüllü şekilde yardıma koşan tüm Müslüman ve Müslüman olmayanlara teşekkür etmek istiyorum. Sizin tebessümünüz bu insanlara umut veriyor" dedi. Kapılarını mültecilere açan tüm camiler ve cemaatlerine de teşekkür eden Soykan, "Mevcut durum biz Müslümanlar için hem zorluk, hem de şanstır. Birçok camimiz Kurban Bayramı'nı yeni kardeşlerimizle birlikte kutlayacak ve bununla kardeşliği güçlendirecektir." dedi.

BAYRAM AFFETMEYE, BİR BİRİNE YAKLAŞMAYA VESİLE OLSUN

Avrupa Ehlibeyt Alevi Federasyonu (AEAF) Başkanı Dr. Fuat Mansuroğlu, "Ne yazık ki bu sene çok buruk bir bayram yaşayacağız. Çünkü İslam coğrafyasının yüzde 80'inde acı, yoksulluk, kan, düşmanlık hakim. Dilerim ki, Kurban Bayramı tüm İslam alemine ve insanlığa barışı, kardeşliği ve huzuru getirsin." açıklamasını yaptı. Dr. Mansuroğlu, bayramın kırgınlıkların giderilmesi, insanların bir biriyle empati kurarak hoşgörü göstermesi için bir araç olduğunu kaydetti.

Almanya Türk Birliği (ATB) Başkanı Erol Yazıcoğulu ise merhum şair Abdurrahim Karakoç'un "İki bayram tanırım ışıktan nurdan, Birisi Ramazan birisi Kurban, Ya Rabbi sen bayram eyle bayramlarımızı, Yıka gönülleri çamurdan kirden." dizelerini hatırlattı. Bayramların birleştirici özelliğine dikkat çeken Yazıcıoğlu, "Bayramlar kırgınlıkların kalktığı gündür. Tüm insanlığın huzuru, barışıdır." dedi. Yollarda olan, denizlerde boğulan mültecileri hatırlatan Yazıcıoğlu, "Biz bunlardan üzüntü duyuyoruz. Allah bayramda tüm insanlığa hayır getirsin, insanlığa huzur, barış versin." ifadelerini kullandı.

CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan ise "Suruç katliamından beri Türkiye'de de her gün silahlar ateşlenmeye, bombalar patlamaya başladı. Savaştan kaçan mülteciler kendilerine yeni bir hayat ararken yaşlı, çocuk, kadın erkek kitleler halinde ve boğularak can veriyor." dedi.

"Yaşananlar barış ve kardeşliğin, evrensel insan haklarının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır." diye devam eden Çapan, "Bayramlar küskünlerin barıştığı, düşmanlıkların unutulduğu, insanların sarılarak birbirlerine kavuştukları günlerdir. İçimiz burukta olsa, bu anlayış ve bilinçle tüm insanlığın esenlik, barış, kardeşlik ve özgürlüğe kavuştuğu, çocukların ölmediği bir dünya diliyoruz." temennisinde bulundu.

BAYRAMLAR KARDEŞLİKTE, İNSANLIKTA

Almanya Türk Toplumu (TGD) Eşbaşkanı Aysun Aydemir ise Müslüman coğrafyasında yaşananlardan dolayı bayrama buruk şekilde gireceklerini kaydetti. Aydemir, "Buraya gelen mülteciler ve onlarla dayanışma için çalışan Müslüman kardeşlerimiz ve Alman halkı var. Barışı sağlayabildiğimiz derecede bayramlar da mutlu geçecektir. Bayramlar tekrar barışın sağlanabildiği, insanların bir birine sevgiyle yaklaşabildiği gelişmeleri beraberinde getirsin istiyoruz" dedi. "Bayramda bir adım daha barışa doğru gidelim. Yaşanan üzücü olayların, savaşların bir an önce durmasını temenni ediyoruz." dedi.

BAYRAM, MÜLTECİLERE DESTEK İÇİN EN GÜZEL FIRSAT

ATİB Genel Başkanı İhsan Öner ise "İslam dünyasının birçok yerinde zulüm, işgal, kan ve gözyaşının artarak devam etmesi ve anavatanımız Türkiye'de bölücü terör örgütünün tekrar haince saldırıları sonucunda toprağa verdiğimiz şehitlerimizin acısı, bayramımızın buruk geçmesine vesile olmaktadır" dedi. Bayramın iyi bir fırsat da sunduğuna dikkat çeken Öner, "Diğer taraftan Avrupa Müslümanları olarak, son zamanlarda Avrupa ülkelerine bin bir zorlukla sığınmaya çalışan Müslüman mültecilere maddi ve manevi destekte bulunabilmek için, idrak ettiğimiz Kurban Bayramı en güzel fırsattır." diyerek bayramın barış ve huzur getirmesini diledi.

KURBAN BAYRAMI DAYANIŞMA VE BARIŞIN BAYRAMIDIR

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIZK) Diyalog ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Erol Pürlü, "Kurban Bayramı dünyadaki tüm Müslümanlar için sevginin, desteğin, dayanışmanın ve barışın bayramıdır. Bu öyle bir bayramdır ki, yoksullara, ihtiyaç sahiplerine daha çok yönelme sağlar, sosyal sorumluğun daha ön plana çıkarır." açıklamasını yaptı. Bu yıl özellikle mültecilerin ön planda olduğunu hatırlatan Pürlü, "Almanya çapındaki VIKZ camilerinde mülteciler için etkinlikler organize edilecek, kurban bayramı onlarla birlikte kutlanacak, kurban etleri paylaşılacaktır." ifadelerine yer verdi.

KURBAN BAYRAMI SADECE SEVİNÇ DEĞİL, DAYANIŞMA DÖNEMİDİR

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ise Kurban Bayramı'nın sadece sevinç değil, aynı zamanda dayanışma günleri olduğunu vurguladı. Mazyek, "Kurban Bayramı diğerini sevme ve düşünmenin sembolüdür. Kesilen kurbanın büyük çoğunluğu bunun için ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılır ki onlar da bayram etsin." dedi. Almanya'nın mültecilere yaptığı yardımlara dikkat çeken Mazyek, "Ülkemiz ve vatandaşlarımızla gurur duyuyoruz. ZMD tüm üyelerini mülteciler için yine bağışa davet ediyor. Bu bağlamda tüm Müslümanların Bayramı'nı tebrik ediyoruz." diye devam etti.

Ayrıca Berlin Türk Cemaati (TGB), DİTİB, Berlin Alperen Ocakları birer mesajla herkesin Kurban Bayramı'nı kutladı, İslam alemi ve insanlığa barış ve huzur getirmesini diledi. CİHAN
<< Önceki Haber Bayramlar kardeşliğin yeniden tesisi için en iyi fırsat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER