Berlin'de yönetici kadınların sayısı arttı


Berlin'de iş piyasasında eyalete bağlı kurum ve kuruluşlarda yönetici kadrolarda çalışan kadın oranında artış kaydedildi. Söz konusu olumlu gelişmeye 25 yıl önce yürürlüğe sokulan Eşitlik Yasası katkıda bulunuyor. Berlin Kadın Senatörü Dilek Kolat, Eşitlik Yasası'nın kentte etkili olduğunu belirterek, Berlin yüksek pozisyonlarda görev yapan kadınların çok sayıda olduğu bir kent haline geldi ancak eşitliğin gerçekleşmesi için sadece yasalar yetmez"."dedi ve bu bağlamda çeşitli inisiyatiflere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kolat,'Kadınların yönetici olduğu işletmeler' adlı inisiyatifi örnek olarak gösterdi. Söz konusu inisiyatif kapsamında eyalete bağlı olmayan özel işletmelere bir anlamda danışmanlık yapıldığını ve eyalet kurum ve kuruluşlarında elde edilen deneyimlerin paylaşıldığını belirten Berlin Kadın Senatörü Kolat kadınlar için iş hayatı ile aile hayatını birleştirmelerinin önemine de değindi.

Berlin Eyaleti Eşitlik Yasası kapsamında 2000 yılında kamu sektöründe yönetici pozisyonunda görev yapan kadın oranı sadece yüzde 11 iken bu oran 2014 yılında yüzde 18'e yükseldi. Genel anlamda da kamu sektöründe çalışan kadın oranında artış kaydedildi, 2014 yılı itibarıyla resmi dairelerde, mahkemelerde, belediyelerde görev yapan kadın oranı yüzde 40'a yükseldi. Geleneksel olarak erkek mesleği olarak bilinen polis, itfaiye, toplu taşıma hizmetleri gibi alanlar hala erkek mesleği olarak görülmeye devam ediyor.

Sıralanan mesleklerde kadın oranı artmasına karşın hala yüzde 20'nin altında bulunuyor. Berlin akademik alanda Almanya genelinde örnek bir eyalet olarak öne çıkıyor. Eyaletler arasındaki kıyaslamada en fazla kadın profesörün Berlin'de yaşadığı görülüyor. Berlin'de çalışan profesör kadınların oranı yüzde 30, bu oran Almanya genelinde ortalama yüzde 21'de kalıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Berlin'de yönetici kadınların sayısı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER