Binali Yıldırım'dan skandal ifadeler

ODTÜ’nün yürüttüğü ’tr’ üst düzey alan adı server’larının BTK’ya devrinin istenmesine bilişim uzmanları tepki gösterdi. Dünyada alan adı yazma hakkının sivil örgütlerde olduğunu belirterek, internete devlet müdahalesinin kolaylaşacağı uyarısında bulundu.

Binali Yıldırım'dan skandal ifadeler

Anonymous’ın son zamanlarda Türkiye’dekiçeşitli banka ve devlet kuruluşlarına düzenlediği siber saldırıların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamalar tartışma konusu oldu.

Özgür Düşünce'nin haberine göre, saldırıların ODTÜ tarafından işletilen “.tr” uzantılı alan adı sunucularına yönelik olduğunu savunun Yıldırım, “Burayı ODTÜ işletiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yeni kanununa göre bunun BTK’ya devredilmesi gerekiyor” sözlerine bilişim uzmanlarından tepki geldi.

FIRSATA ÇEVİRİYORLAR
Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş,, hükü- metin siber saldırıyı fırsat bilerek son zamanlarda problem yaşadığı ODTÜ’nün elinden ‘tr’ alan adlarının yönetimini almak istediğini savundu. Bakanlığın “ODTÜ yeterli önlemleri almadı” şeklindeki açıklamalarına katılmadığını belirten Keleş şunları söyledi:
“Böyle saldırılarda asıl önlem alması gereken siber güvenlikle ilgili kurumlar. Ancak bu kurumlar kurulduğu günden bu yana doğru düzgün toplanmadı. Yani asıl önlem alması gereken Bakanlık.

İPLERİ ELE ALMA GİRİŞİMİ
Kritik alt yapılarda, söz sahibi olan ODTÜ’den önce Bakanlıktır. Bana kendi suçlarını kapatmaya çalışmak gibi geldi. ODTÜ ile hükümet arasında son zamanlarda yaşanan genel problemler var. Hazır böyle bir şey olmuşken de bu açıklama geldi. Ülkemizde ‘tr’ uzantısını ODTÜ yönetiyor. Bu yönetimde bir iki ülke dışında bütün dünyada özel ve sivil kuruluşlar tarafından yönetiliyor. Türkiye’de böyle. Burada aslında bir yetki mücadelesi yaşanıyor. Hükümet ipleri eline almak istiyor gibi.”

'BİLİM VE İNTERNETİN DOĞASINA AYKIRI'
Ankara Barosu Bilişim Kurulu Başkanı avukat Nihad Karslı: Tüm dünyada alan adı yazma hakkı sivil toplum örgütlerinin elinde. Ülkemizde alan adı yazma kullanma hakkı ODTÜ’nün elinde. İki yıldır bu hak BTK’ya devredilmeye çalışılıyor. Ulaş- tırma Bakanı ve yardımcısının açıklamaları bilime ve internetin doğasına aykırı. Gördüğüm kadarıyla bir menfaat çatışması var. İnterneti zapturapt altına almış bir ülkede her şeyi şu anda bir düğmeye bastığınız zaman veya BTK herhangi bir şeye kızdığında sizin sitenizi kapatabiliyor. Tamamen devletin eline geçmiş oluyor.

2011’DE BTK’YA SALDIRILDI
İnternet tamamen kamu hizmeti haline gelebilir. Alan adlarını zapturapt altına almak isteniyor olabilir. Bir kere domain hostu sizde olabiliyor. İstedi- ğiniz siteyi kapatabilirsiniz. Bir de menfaat olabilir. Alan adları belli para karşılığı kiralanıyor. ODTÜ bütçesini kısmak istiyorlar niyetleri nedir bilemiyorum. Ayrıca 2011 yılında BTK’ya saldırıldı. BTK o zaman ne yaptı? Tüm dış IP’leri kapattı. Bugün ODTÜ eleştiriyorlar. ODTÜ bu dış IP’lerin kapatılmasını Türk Telekom vasıtasıyla yaptı. Ve daha sonra bir süre sonra açmış. Çok ilkel yöntem uygulamış kurum kendisinden çok daha gelişmiş bir kurumu eleştirir bir duruma geldi.
<< Önceki Haber Binali Yıldırım'dan skandal ifadeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER