"Bir kişi bile itiraz dilekçesi verirse seçim iptal olur"


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP, ateşle oynuyor. Cizre'de sandıklar taşınır ve bu yüzden oy kullanamayan tek bir kişi bile itiraz dilekçesi verirse, seçim iptal olur. AKP'de hukuk bilen hiç kimse mi kalmadı?" dedi.

Katıldığı bir TV programında güncel ve siyasal gelişmeleri yorumlayan CHP'li Barış Yarkadaş, Cizre'de seçim sandıklarının taşınmak istenmesine ilişkin sorular üzerine, "YSK, pazartesi günü sandıkların ve seçmenin taşınıp taşınmayacağına karar verecek. YSK'nın böyle bir yetkisi yoktur. YSK, bu yönde bir karar alırsa, TBMM'nin yetkisini gasp etmiş olur." ifadesini kullandı.

Sandık çevrelerinin nasıl oluşturulacağına ilişkin hükümlerin çok açık olduğunu belirten Yarkadaş, "Bunlar ancak yasal düzenlemelerle gerçekleştirilebilecek eylemlerdir. YSK'nın yasal düzenleme yapma yetkisi yoktur. YSK, sandıkların taşınması yönünde bir karar verirse, TBMM'nin yetkisini gasp eder." dedi.

"AKP RİSK ALIYOR"

Milletvekili Barış Yarkadaş 'taşımalı sistemin sakıncalarını şöyle dile getirdi: "Diyelim ki Cizre'nin 3 mahallesi ve köylerinde oy kullandırtılmadı ve o yurttaşlar başka bir yere götürülmek istendi. Eğer bir yurttaş o gün oy kullanamadıysa gidip YSK'ya 'Ben oy kullanamadım, taşımalı sistem yüzünden araba bulamadım', ya da 'Arabaya beni almadıkları için oy kullanmamı engellediler' diye tek bir dilekçe dahi verirse o seçim iptal olur. AKP bunu biliyor, buna rağmen risk alıyor."

Taşımalı oy sisteminin AK Partinin uzun süredir planladığını ve AK Partinin YSK'ya daha önce başvuru yaptığını belirten Yarkadaş, "YSK, AKP'lilerin bu isteklerini 7 Haziran'da reddetti. Bakalım pazartesi günü nasıl bir karar verecekler" diye sordu. Yarkadaş, "YSK AKP'nin isteği üzerine taşımalı sisteme geçme kararı verirse, bu seçmenin hakkını elinden almaktır. Seçilecek kişiye de haksızlıktır." dedi.

"BİRLEŞTİRME HANGİ HALLERDE OLUR?"

Yarkadaş, sandık birleştirmeye ilişkin düzenlemenin kanunda açık ve net bir biçimde ele alındığını kaydederek, "Seçmen sayısı dokuzun altına inen çevrelerde sandık birleştirme uygulaması yapılır. Onun dışında bu hüküm uygulanamaz" dedi. AKP'nin bölgelerdeki kontrolü kaybettiği için seçmene eziyet çektirdiğini de belirten Yarkadaş, "AKP'de hem acziyet, hem de kötü niyet var" düşüncesini paylaştı.

SİİRT'TE SEÇİMLER İPTAL OLMUŞTU

Seçimlerin iptal olabileceğinin en önemli örneği 3 Kasım 2002 seçimleri. 13 yıl önce yapılan bu seçimlerde AKP, Siirt'in Pervari ilçesinde 3 sandık kurulunun oluşturulmadığını ve 1 sandığın kırıldığını öne sürerek bu ildeki seçimlerin iptali istemiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. YSK bu başvuruyu kabul etti ve 2 Aralık 2002'de Siirt seçimleri iptal edildi. CİHAN
<< Önceki Haber "Bir kişi bile itiraz dilekçesi verirse seçim iptal olur" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER