Bir zamanların ilaç mümesilleri, şimdilerin simsarları

Özel hastaneler, kâr paylarını arttırmak ve rekabet ortamında ayakta kalabilmek için her türlü yola baş vuruyor.

Bir zamanların ilaç mümesilleri, şimdilerin simsarları

Sayıları her geçen gün artan özel hastaneler, kâr paylarını arttırmak ve rekabet ortamında ayakta kalabilmek için her türlü yöntemi deniyor. Bu yöntemlerin en sonuncusu, simsarlar. Artık hemen her özel hastanenin, simsarı var. Aynı ilaç mümessilleri gibi sabah evlerinden çıkıyor, devlet hastanelerini tek tek dolaşıyor, doktorlarla tanışıyor ve çalıştıkları özel hastaneler adına hasta topluyor.

Meydan gazetesinden Bünyamin Köseli'nin haberine göre, genelde, eskiden ilaç mümessilliği yapan ve çok sayıda doktor tanıdığı olan kişiler bu mesleği yapıyor. simsarlar, devlet hastanelerindeki doktorlarla anlaşarak ameliyat olacak hastaları, özel hastanelere kaydırıyor.

HEDEF KİTLE AMELİYAT OLACAK HASTALAR

Simsarların hedef kitlesi, muhtemel bir cerrahi operasyon geçirmeyi bekleyen hastalar oluyor. Çünkü bu hastalar için devlet özel hastanelere yüklü miktarda para ödüyor. En değerli hastalar ise kanser olanlarla organ nakli bekleyenler! Çünkü devlet, onkoloji hastaları ile organ nakli bekleyenlerin tedavileri için yüklü miktarda para ödüyor. Simsarlar, buldukları hasta sayısına göre aylık 25-30 bin TL’ye kadar para kazanabiliyor. Eğer hastaya anjiyo, stent, baypas gibi ekstra tedaviler uygulanırsa simsarın aldığı para da katlanarak artıyor.

KAZAN KAZAN USULÜ

E.K., ünlü bir özel hastaneler zinciri için son üç yıldır hasta simsarlığı yapıyor. Sistemin nasıl işlediğini ise şöyle anlatıyor E.K.: “Her özel hastanenin bir ya da iki simsarı var. 4-5 simsarı olan büyük zincir hastaneler de bulunuyor. Kazan kazan usulüne göre çalışıyoruz. Benim hasta temin ettiğim 50’ye yakın doktor var. Simsarlar, özellikle kalp ve beyin cerrahlarına özel bir ilgi gösteriyor. Ayrıca, diyaliz merkezleri için de çalışan simsarlar var. Devlet hastaneleri, ‘sürekli diyalize girmesi zorunludur’ şeklinde rapor yazdığı hastaları, simsarlar vasıtasıyla anlaşmalı merkezlere komisyon karşılığında yönlendiriyor.”

PARA VE PAHALI HEDİYELER...

Simsar E.K’nın anlattıkları, doktorların verdikleri bilgilerle birebir örtüşüyor. Bir eğitim araştırma hastanesinde kardiyolog olarak çalışan Ü.B., kapılarının gün aşırı hasta simsarları tarafından çalındığını söylüyor. Hasta simsarları, doktorlara, pahalı saatler ve giyim çekleri hediye ederek tanışıyor. Daha sonra kendileri için hasta bulmalarını teklif ediyor.

DOKTOR KOMİSYON ALIYOR

Devlet hastanelerinde çalışan bazı doktorlar, hastaları ile birlikte özel hastaneye gidip ameliyatı yapıyor. Çünkü tam gün yasasına göre devlet hastanesinde çalışan doktorların özelde ameliyat yapması yasak. Ama operasyonu kâğıt üzerinde özel hastanenin doktoru yapmış gibi gösteriliyor. Parayı ise ameliyatı yapan doktor alıyor. Eğer devlet hastanesinde çalışan doktor ameliyata girmek istemezse sadece hasta bulduğu için komisyon alıyor. Ay sonunda, doktorlar, yönlendirdikleri hasta kadar kâr paylarını alıyor. Simsar E.K., doktorların bu şekilde aylık 5 ile 10 bin TL arasında ekstra para kazandığını ifade ediyor.
<< Önceki Haber Bir zamanların ilaç mümesilleri, şimdilerin simsarları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER