Bitlis Valiliği'nden 'hendek' genelgesi


Terör örgütü PKK'nın yol kazıp patlayıcı yerleştirmek, gençlik yapılanması YDG-H'nin de hendek açmak için son dönemde sık sık iş makinelerini kullanmasının ardından Bitlis Valiliği'nden konuyla ilgili bir genelge yayımlandı.

Kamuoyu ile paylaşılan genelgeye göre, öncelikle hizmet veren tüm iş makineleri için 'iş makinesi tanıtım ve görev belgesi' düzenlenmesi istendi. İş makinesinin hangi iş için görevlendirildiği ve kaç saat çalışacağı, güzergahı da yetkililere bildirilecek. Şiddet olayı yaşanması halinde iş makineleri gösterilecek yerlere park edilecek. İtiraz halinde kolluk kuvvetleri zor kullanarak makineleri parka çekecek. Ayrıca yaygın şekilde terör olayları olması halinde, güvenlik güçleri kendi sorumluluk alanları içindeki tüm iş makinelerine parka çektirebilecek.

Bitlis Valiliği tarafından yayımlanan genelgede şu ifadelere yer verildi: "Son günlerde meydana gelen terör olaylarında iş makinelerinin sıkça kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede Valiliğimiz tarafından 5442 sayılı İl idaresi Kanunu'nun 11/C maddesine dayanılarak kamu ve özel sektöre ait iş makinelerinin kullanımı, sevk ve idaresi ile ilgili aşağıdaki karar ve tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

Buna göre; 1. Yerel Yönetimler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, bunların bağlı ve ilgili kuruluşları, bu kurumlar için kiralama, hizmet alımı veya ihaleli iş yapan firmalar ile özel firmalar ve şahıslara ait olan iş makineleri de dahil olmak üzere trafiğe çıkan her türlü iş makinesi için;
a. İş makinesinin ruhsat sahibine ait bilgiler,
b. İş makinesi operatörünün adı soyadı ve TC Kimlik numarası bilgileri,
c. İş makinesinin hangi kurum veya kuruluş veya kişi adına iş yaptığı,
d. İş makinesinin hangi iş için görevlendirildiği,
e. İş makinesinin hangi güzergahta hangi saatler arasında çalışma yapacağına ilişkin bilgiler,
Yukarıdaki sayılan hususları içeren bir 'İş Makinası Tanıtım ve Görev Belgesi' günlük olarak düzenlenerek yetkili kişi tarafından imzalanıp mühür/kaşe yapılmak suretiyle iş makinesi operatörüne teslim edilecektir.

2. Bu kapsamda kolluk kuvvetleri tarafından iş makineleri gerek seyir halinde gerekse de çalışma esnasında denetime tabi tutulacak ve yukarıda muhteviyatı belirtilen ve bir örneği ekte bulunan 'İş Makinası Tanıtım ve Görev Belgesi' sorulacaktır. Bu belgeyi ibraz edemeyen iş makineleri derhal parka çekilecektir.

3. Eksik belge nedeni ile iş makinesinin parka çekilmesi halinde her türlü çekici, otopark vb.'ye ait masraflar aracın ilgilisi tarafından karşılanacaktır.

4. Yaygın şiddet olaylarının cereyan etmesi halinde mülki amirin emri ile 'İş Makinası Tanıtım ve Görev Belgesi' bulunduran araçlardan da işlerine ara vermeleri ve gösterilecek yere park etmeleri kolluk tarafından istenebilecektir. Bu durumda araçların yaptıkları işe ara vermeleri ve kendilerine gösterilen yere park etmeleri zorunludur. Bu hususta direnç gösterilmesi halinde kolluk tarafından zor kullanılarak iş makineleri parka çekilecek ve 3. madde hükmü uygulanacaktır.

5. Yukarıdaki hükümlerin icrasından ilçelerde Kaymakamlar sorumludur.

6. Alınan karar ve tedbirler belediyeler ve kamu kurumları tarafından her türlü vasıta ile kamu oyuna duyurulacaktır."


CİHAN
<< Önceki Haber Bitlis Valiliği'nden 'hendek' genelgesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER