BM Özel Temsilcisi: Yemen görüşmeleri, henüz emekleme aşamasında


Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid Şeyh Ahmet, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi taraftarları ve Husiler arasındaki görüşmelerin henüz daha emekleme aşamasında olduğunu söyledi.

BM Özel Temsilcisi Ahmet, Yemen'de devam eden iç savaşı bitirmek için İsviçre'de düzenlenen müzakerelerin ardından BM Güvenlik Koseyi'nde yapılan açık oturumda konuştu. Ahmet, Yemen'de gerçekleşen ateşkes ihlallerinin çoğunun müzakereler boyunca yapıldığına dikkat çekti. Müzakerelerde kalıcı ateşkes kararı alınması için çalışıldığını belirten Ahmet, taraflar arası görüşmelerin daha emekleme aşamasında olduğunu söyledi. BM Temsilcisi, görüşmeler sırasında taraflar arasında önemli görüş ayrılıkları oluştuğunu kaydetti.

Oturumda konuşan İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad ise hava operasyonlarının başlamasının ardından "Yemen'de hayat şartlarının ciddi anlamda kötüleştiğini, nüfusunun yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu" bildirdi. Ayrıca 9 aydır devam eden çatışmalarda, 2 bin 700 sivilin hayatını kaybettiğine işaret eden Ra'ad, ülkedeki istikrarsız durumun bölgeyi IŞİD için güvenli bir sığınağa çevirebileceği uyarasında bulundu. Yüksek Komiser Ra'ad, bölgedeki çatışmaları acilen durduracak ve terörist grupların yayılmasının önüne geçecek önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

BM Yemen Daimi Temsilcisi Halit el-Yemani ise yaptığı konuşmada, "Körfez İşbirliği Konseyi kararları uyarınca demokratik federal bir Yemen kurulması ve iç savaşın sona ermesi için her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

Ateşkes olmasına rağmen son beş gün içinde koalisyon güçlerinin desteklediği Halk Direniş Güçleri ile Husiler arasında çıkan çatışmalarda, 60 kişi öldü, yaklaşık 100 kişi de yaralandı. CİHAN
<< Önceki Haber BM Özel Temsilcisi: Yemen görüşmeleri, henüz emekleme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER