BM'den Refah uyarısı: Kabus olur

Birleşmiş Milletler (BM), Refah'a yönelik askeri saldırın bölgeye sıkışan 1,4 milyon Filistinlinin Mısır'a yayılma ihtimalini taşıdığını belirterek bunun bir kabus olacağını kaydetti.

SHABER3.COM

Mısır'ın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmed Ihab Gamaleldin'in öncülüğünde "Gazze'deki insani duruma ilişkin güncel bilgiler" başlıklı toplantı düzenlendi.

Gamaleldin'in açılış konuşmasının ardından söz alan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze Şeridi'nin güneyinde ve Mısır sınırında yer alan Refah kentinde 1 milyonu aşkın Gazzelinin sıkışmış durumda olduğunu belirtti.

Griffiths, Refah'takilerin birçoğunun İsrail'in bombardımanlarından kaçtıktan sonra çadır kamplar ve derme çatma barınaklarda yaşadığını anlattı.

Refah'a yönelik askeri bir operasyon başlaması halinde orada toplanan Filistinlilerin Mısır'a yayılma olasılığı konusunda uyarıda bulunan Griffiths, bunun bir "kabus" olacağını vurguladı.

Griffiths, halihazırda Gazze'nin hiçbir yerinde "güvenli bir alana tahliye" işleminin gerçekleştirilemeyeceğinin altını çizdi.

Gazze'dekilere yardım için ellerinden geleni yapacaklarını aktaran Griffiths, buradan ayrılmayacaklarını ve faaliyetlerini arttırmaya çalışacaklarını kaydetti.

'MARSHALL PLANI' ÖNERİSİ

UNCTAD Küreselleşme Bölümü ve Kalkınma Stratejileri Direktörü Kozul-Wright, Gazze'nin, İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmalardan kurtarılması için yeni bir "Marshall Planı"na ihtiyacı olacağını söyledi.

Kozul-Wright, Gazze'deki hasarın 2014'te 7 hafta süren savaş sırasındaki yaşananın 4 katı olduğuna işaret etti.

Gazze'deki savaşın durması halinde yeniden inşa sürecinin tahmini tutarının 20 milyar dolar dolaylarında olduğunu dile getiren Kozul-Wright, "Bu tahmin uydu görüntüleri ve diğer bilgilere dayanıyor. Daha kesin bir tahmin için araştırmacılar Gazze'ye girmeli" dedi.

Büyükelçi Begeç ise, "Uluslararası sistem ahlaki otoritesini Gazze'de islenen suçlarla tüketmiştir. Gazze'deki vahşete sebep olanlar ve destek verenler de bunun sorumlusudur" ifadelerini kullandı.

İSRAİL’İN REFAH’A SALDIRILARI

Gazze'ye yönelik saldırılarında on binlerce Filistinliyi öldüren İsrail, bölgenin kuzey ve orta kesimlerindeki nüfusun büyük bölümünü Mısır sınırındaki Refah kentine yığılmaya zorladı.

İsrail, saldırılar boyunca kuzeydekiler için "güvenli bölge" ilan ettiği güney bölgesini havadan vururken şimdi de karadan işgal etmeyi ve nüfusu buradan çıkmaya zorlamayı planlıyor.

Refah'ta 1 milyon 400 bin civarında sivilin sıkıştığı tahmin ediliyor.
<< Önceki Haber BM'den Refah uyarısı: Kabus olur Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER