Böke: Anayasanın ilk 4 maddesine dokunmayacak her tür çalışmaya hazırız


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, anayasa yapım sürecinde yeniden masaya dönüp dönmeyecekleriyle ilgili, "Biz Türkiye'yi darbe hukukundan arındıracak parlamenter sistemi güçlendirecek ama anayasanın ilk 4 maddesine dokunmayacak her tür çalışmaya ve o çalışmanın yapılacağı masaya oturmaya hazırız." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP MYK toplantısı gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Böke, üreticinin ne bugüne ne de yarına güven duymadığını belirterek, ekonomik güven endeksi bir yıl içinde yüzde 24 değer kaybettiğini hatırlattı. Böke, "Firmalarımız, devlet, vatandaşımız, tüketici, spor kulüplerimiz borç içinde. Bu kötü yönetim kendisini spor kulüplerimizin Avrupa kupalarından men giden yolu hazırlıyor. Türkiye dünyadan izole oluyor derken tam da kast ettiğimiz bu." açıklamasında bulundu.

Muhalefet partilerine anayasa yapım sürecinde tavırlarını netleştirmeleri yönünde çağrıda bulunan Böke, şöyle devam etti: "Herkes tek adam rejimine karşı ilkesel bir tutum almak zorunda. Sizler anayasayı tanımayanların vesayeti altındakilerle bir masa etrafında anayasanın ilk 4 maddesini mi tartışacaksınız? Yoksa tek adam rejimini başkanlık adı altında aynı vesayet rejimiyle resmileştirmeyi mi tartışacaksınız? Tek adam rejimini kabul etmiyoruz. Türkiye'de hukukun üstünlüğünü tesis etmek istiyorsanız, özgürlükleri kalkınmanın temeli kılmak istiyorsanız hemen yarın CHP'nin vermiş olduğu kanun tekliflerini hep birlikte geçirelim. Seçim barajını indirelim. YÖK'ü kaldıralım. Toplantı ve yürüyüş özgürlüğünü hemen bugün sağlayalım. HSYK'yı ikiye ayıralım, yargının bağımsız kılınması önündeki siyasi engeli ortadan kaldıralım. Eğer samimiyseniz masanın etrafını beklemeye gerek yok. Bu kanun teklifleri Meclis'te bekliyor."

İLK 4 MADDESİNE DOKUNMAYACAK HER TÜR ÇALIŞMAYA HAZIRIZ

Böke, açıklama sonrası gazetecilerin sorularına yanıt verdi. 'Kılıçdaroğlu'nun Meclis Başkanı'na gönderdiği mektupta masaya dönmek konusunda red yanıtı verdiğini anlıyoruz?' sorusu üzerine Böke, "Biz Türkiye'yi darbe hukundan arındıracak parlamenter sistemi güçlendirecek ama anayasanın ilk 4 maddesine dokunmayacak her tür çalışmaya ve o çalışmanın yapılacağı masaya oturmaya hazırız. Eğer kurulacak masa bu koşulları sağlıyorsa Cumhuriyet Halk Partisi o masaya oturur." dedi.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruyla ilgili tartışmaların sorulması üzerine Böke, "Kendisine uygun karar vermediği zaman onu değiştirerek çözmeyi kendine görev edinmiş olan bir iktidar var. Kendi yaptığı değişiklikten sonucu beğenmediği için değişikliği yeniden masaya getirip tartışma açmaları hukuktan ne anladıklarının çok açık bir göstergesi." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Böke: Anayasanın ilk 4 maddesine dokunmayacak her tür... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER