Bostancı: Yasama-yargı arası hassas sınır nasıl teşekkül ediyor onu göreceğiz


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda yaptıkları teklifin bugüne kadar intikal etmiş bütün fezlekeleri kapsadığını söyledi. Hangi partide kime ilişkin ne tür bir iddia varsa onları karşılayan, onlar için yargı yolu açan bir düzenleme olduğunu kaydeden Bostancı, "Süreci görmek lazım. Yasama ile yargı arasındaki o incecik ve hassas sınır nasıl pratikte teşekkül ediyor, bunu görmek gerekir. Bir bakıma geçici düzenleme ile bunu görme imkanımız olacaktır." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Bostancı toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu çıkışı sürpriz olarak değerlendiriliyor. Sizinle ve partinin yetkili organlarıyla bir istişareniz oldu mu?" sorusuna Bostancı, "Bunları görüştük. Dokunulmazlık meselesine ilişkin çok çeşitli görüşmeler ve değerlendirmeler yaptık. Onların bir neticesi olarak ortaya çıkmış bir tekliftir." cevabını verdi.

"Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'muhalefet destek vermese de teklifi meclis başkanlığına sunacağız' dedi. Muhalefetten yanıt olumsuz olursa AK Parti, teklifini Meclis başkanlığına ne zaman sunacak?" sorusuna Bostancı, "Cevaplar gelirse buna bakarız. Cevap gelmeden şöyle yaparız böyle yaparız tarzı değerlendirme yapmak uygun olmayabilir. Teklifi götürdük onlar değerlendirecek ve geri dönüş gerçekleştirecek. Biz onları değerlendireceğiz ve bir yol haritası şekillenecek. Başbakanın ifadesi bütün bu safahatlara ilişkin bir açıklama." dedi.

"Böyle bir fırsat yakalanmışken neden dokunulmazlıklarla ilgili kalıcı bir düzenleme yapıp sınırlandırmak yerine neden geçici bir düzenlemeyi tercih ediliyorsunuz?" sorusuna Bostancı şu cevabı verdi: "Burada yapmış olduğumuz geçici düzenleme bugüne kadar intikal etmiş bütün fezlekeleri kapsıyor. Hangi partide kime ilişkin ne tür bir iddia varsa onları karşılayan onlar için yargı yolu açan bir düzenleme. Süreci görmek lazım. Yasama ile yargı arasındaki o incecik ve hassas sınır nasıl pratikte teşekkül ediyor bunu da takdir edersiniz ki, görmek gerekir. bir bakıma geçici düzenleme ile bunu görme imkanımız olacaktır."

"Eşitsizlik olmaz mı? sonra gelen dosyalar ne olacak? Daha önemli dosyalar gelirse ne yapacaksınız?" sorusuna Bostancı, "Onları o zaman bakarız. Onlar için de yargı yolu kapalı diye bir şey yok. Yine meclisin belli usulleri var. 83'ü ve atıf yaptığı 14'ü okursanız fezlekeler geldiğinde ciddiyetine durumuna göre komisyonlar çalışıp genel kurula getirebiliyor. Ortada esasen mevcut hali ile zorlaştırılmış bir durum söz konusu. Biz bunu bir bakıma kolaylaştırıyoruz. Bundan sonra da dosyalar geldiğinde yargıya gitmeyecek diye herhangi bir şey söz konusu değil. Mevcut usuller çerçevesinde gidecek." ifadelerini kullandı.

"506 dosya birikti. Mevcut sistemde 506 dosyayı biriktiren sizin iktidarınız oldu. Dolayısıyla bu düzenlemeyi kalıcı hale getirmezseniz aynı tehlike başka iktidarlar döneminde yaşanmaz mı?" sorusuna Bostancı şu cevabı verdi: "Onu o zaman değerlendiririz bakarız. Şuan mevcut dosyaları ortadan kaldırmış oluruz. Bir de kamuoyu görür nedir bu fezlekeler, kim ne yapmış sürekli bir sayı havada uçuşuyor bunlara ilişkin kamu vicdanı da tatmin olur."

"Yasama ve yargı arasındaki süreci görmek lazım dediniz bunu açar mısınız? " sorusuna Bostancı, "Bu geçici düzenleme ile birlikte yargıya intikal edecek dosyalar ve yargı çalışacak eğer anayasa teklifimiz destek görürse. Tabi nasıl çalışacak ne olacak birde işin pratiği var. Bütün hukuki uygulamalar öyledir pratiğini görmek gerekir. Pratiğini hep beraber görmüş olacağız." şeklinde cevap verdi.

"Dokunulmazlıklar kaldırılırsa sizin bu öneriniz değişiklik gerçekleşirse milletvekilleri tutuklanabilir mi?" sorusu üzerine Bostancı, "Buna ilişkin yorum yapmam doğru olmaz. Yargı nasıl davranacak, neyi ne biçimde değerlendirecek . Sonuçta kimsenin milletvekilliği düşmüş değil. Kürsü masumiyeti devam ediyor. bizim yaptığımız yargılamaya imkan ve izin veren bir düzenleme. Yargı o dosyaları nasıl değerlendirecek onu göreceğiz. Yargının nasıl davranacağını ben dosyaları bilmeden genel bir hüküm olarak nasıl söyleyebilirim." açıklamasında bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Bostancı: Yasama-yargı arası hassas sınır nasıl teşekkül... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER