Brexit nedir?

Küresel piyasaların uzun zamandır gündemi meşgul eden Brexit referandumunda sona gelindi.

Brexit nedir?

Peki, Brexit referandumundan ne yönde karar çıkabilir? Referandumun yankıları neler olacak? İşte Brexit referandumu ve olası etkileri…


Brexit nedir?

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Brexit,"Britain" (Britanya) ve "exit" (çıkış) sözcüklerinden oluşuyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını ifade eden Brexit, özellikle son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor.

Dünya ekonomisinin yakından izlediği ülkeler arasında yer alan İngiltere, 1973 yılından bu yana AB üyesi. İngiliz halkının 45 yıl önce 1971 yılında ilk kez gittiği referandum olarak tarihe geçen AB giriş referandumunun tam tersi yönde bugün Avrupa Birliği’nden çıkmak için Brexit referandumuna gidiyor.


Brexit referandumu nasıl ortaya çıktı?

Avrupa Birliği için önemli bir konumda olan İngiltere’nin AB üyeliğinde kalıp, kalmama durumu Brexit’in çıkış noktası oldu.


Brexit ne zaman ve nasıl gerçekleşecek?

İngiltere Başbakanı David Cameron, bundan üç yıl önce AB ile yaptığı müzakereler sonrası ülkesini referanduma götürme yönünde karar aldı. Cameron’ın aldığı bu karar sonrası tüm dünya Brexit’e kilitlendi. Şimdilerde ise piyasalarda gözler 23 Haziran Perşembe günü yapılacak Brexit referandumunda. Bütün dünyayı yakından etkilemesi beklenenetkilemesi beklenen Brexit referandumunun hiç şüphesiz ki Türkiye’ye de yansımaları kaçınılmaz olacak.

Brexit referandumunun etkileriyle ilgili Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen’den açıklama geldi. Ülgen, İngiltere'nin Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarından biri olduğunu belirterek, ayrılığın gerçekleşmesi halinde İngiltere'nin Gümrük Birliğinin dışında kalacağının altını çizdi.

İngilizler 23 Haziran 2016’da sandığa gitmeye hazırlanıyor. 23 Haziran tarihinde yapılacak referandumdan eğer evet çıkarsa İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılacak ve bu da yeni bir sürecin başlamasına neden olacak.

Brexit referandumunun sonuçlarının ise Türkiye saati ile 24 Haziran Cuma günü sabaha karşı açıklanması bekleniyor.


Brexit anketleri ne diyor?

İngiltere’nin kaderini değiştirecek Brexit referandumuna kısa bir zaman kala anketlerde durumlar değişiyor. Sunday Times ve YouGov işbirliğiyle gerçekleştirilen bir ankette, AB'den ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 46'yla kalma yanlılarını geçmiş durumda.


Brexit’in piyasalara yansımaları neler olacak?

Küresel piyasalar Brexit’e odaklandı! Uzmanlar, Brexit’in piyasalara etkisini paylaştı. İşte çok konuşulacak o görüşler;

“Sterlin 30 yılın en düşük seviyesine geriler”

Uzmanlar, sterlinin Brexit referandumu sonucuna göre ya otuz yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini ya da bu yılın en yüksek seviyesine tırmanacağını öngörüyor.

"Avrupa'da hepimiz kaybederiz"

DZ-Bank Başekonomisti Stefan Bielmeier: Brexit durumunda, kazanan hiç kimse olmaz. Avrupa'da hepimiz kaybederiz. Siyasi entegrasyon süreci yıllarca geriye gider.

“Brexit, sterlinin küresel para birimi konumuna tehdit oluşturabilir”

S&P: Brexit, İngiltere’nin cari açığının dış finansman kaynakları konusunda önemli riskler doğurabilir. En kötü senaryoya göre Brexit, sterlinin küresel para birimi konumuna tehdit oluşturabilir. Bu da AAA notunu tehlikeye atabilir.



Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER