'Bu okullar bizim ve eğitime devam edecek'

Kazakistan Milli Eğitim Bakanı Kazak-Türk Liseleri ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu: Bu, okullar bizim, eğitime aynen devam edecek!

Kazakistan'dan Kuralay Mairambek Türkçe Olimpiyatları'nda şampiyon olmuştu.

Orta Asya’nın en istikrarlı ülkesi olan Kazakistan, ülkede uzun zamandır eğitim faaliyetlerinde bulunan Kazak-Türk Liseleri hakkında tartışmalara son noktayı koydu. Kazakistan Bilim ve Eğitim Bakanı Yerlan Sağadiyev başkent Astana’da yaptığı açıklamada Kazak-Türk Liseleri ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Sağadiyev, yaptığı açıklamada: “Kazak-Türk Liseleri bu zamana kadar nasıl eğitim faaliyetlerinde bulunduysa bundan böyle de aynen eğitime devam edecek.” dedi. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in talebi doğrultusunda okulların araştırılması için komisyon kurulduğunu ifade eden Bakan Sağadiyev, Kazak-Türk Liseleri’nin (KTL) birkaç kez denetimden geçtiğini ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadıklarının altını çizdi.

Bakan Sağadiyev: Bu okullar bizim, eğitime aynen devam edecek

Bilim ve Eğitim Bakanı Yerlan Sağadiyev, yaptığı açıklamada KTL’lerin Kazakistan’a ait okullar olduğunu ve ülke standartlarında eğitim verdiğinin ifade ederek, yapılan inceleme ve çalışmalar sonrasında bu okullar ile ilgili olarak herhangi bir şikâyetlerinin olmadığını vurguladı.

Öte yandan daha önce bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Kazak-Türk-Liseleri’nin Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve merhum Turgut Özal’ın destekleri ile açılan özel okullar olduğu ifade edilmiş ve bu okulların Kazakistan’daki en saygın eğitim kurumlarından biri olduğuna dikkat çekilmişti.

Açıklamada ayrıca, KTL’lerin toplumda kendine ait özel bir yerinin olduğu ve hiçbir siyasi olayla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığına vurgu yapılmış, hiç kimsenin okulların kapatılması yönünde baskı kurmaya hakkı olmadığını ve bu okulların tamamen Kazakistan’a ve Kazakistan vatandaşlarına ait olduğu bir kez daha hatırlatılmıştı.

KTL’lerde çalışanların yüzde 91.7si Kazakistan vatandaşı. Son üç yılda düzenlenen bilim olimpiyatlarında bu okullar toplam 5 bin 327 madalya kazandı.



<< Önceki Haber 'Bu okullar bizim ve eğitime devam edecek' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER