Bursa havacılığın da merkezi oluyor

Bursa havacılığın da merkezi oluyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile birlikte Bursa'da havacılık sektörüyle ilgili yapılması planlanan projeleri kamuoyuna tanıttı.

Türk sanayinin lokomotifi olan Bursa'da sanayi sektörünün katma değeri yüksek ileri teknoloji ve tasarıma dayalı ürünlere yönelmesi noktasında öncülük eden ve bu çalışmalarının meyvesini yerli tramvay üretimi ile alan Büyükşehir Belediyesi, Bursa'yı havacılık üssü haline getirecek önemli bir adım daha attı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yönlendirme ve teşviki ile yerli tramvay üretimini gerçekleştiren Bursa sanayi, şimdi de uçak üretimine başlıyor. Bursa sanayiinin öncü kuruluşlarından Gökçen Ailesi'ne bağlı B Plas'ın Alman Uçak firması Aquila'yı satın alışının ardından Hilton Otel yapılan basın toplantısında Bursa'nın havacılık potansiyeli gündeme taşındı.

"BURSA HAVACILIKTA DA ÖNCÜ OLACAK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentin üretim potansiyelinin önemine dikkati çekerek, "Bursa'dan bir dünya markası çıkıyor. Hedefimiz, Bursa'nın marka olmasıdır. Avrupa kenti, çağdaş bir şehir olan Bursa olarak iddialı olduğumuzu dünya markaları ile ortaya koyuyoruz. Bursa'yı dünyada birkaç şehir arasına koyan havacılıkla ilgili çalışmalarımız hızla sürüyor. Bursa, havacılıkta da öncü olacak." dedi.

Altepe, şunları dile getirdi: "Bursa, altyapısıyla güçlü bir sanayi ve üretim şehri. Her alanda üretimin yapılabildiği birikim ve altyapıya sahip bir şehiriz. Kentin bu gücünü ortaya koyuyoruz. Raylı sistemlerde Bursa, ciddi adımlar attı, Bursa kazandı. Araçlar ürettik, sadece raylı sistem araçları olarak imalatta 72 vagonumuzu mevcut firmadan alsaydık, ödeyeceğimiz fark diğer etkenler hariç 430 milyon lirayı geçiyor. 72 vagonda yaklaşık 2 stadyum parasından istifade ettik. Türkiye'nin istifadesi ise milyarlarca dolar. Artık yerli üretim değer kazanıyor ve kazanç Türkiye'de kalıyor."

Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'ne (BTM) ilave 80 milyon yatırımla TÜBİTAK ve BTSO destekleriyle uzay havacılık bölümü yapıldığını belirten Altepe, "Bu başka şehre yapılmayacak. Havacılıkta da Bursa rolünü aldı. Uludağ Üniversitesi'nde havacılık bölümü de kuruluyor, altyapının hızlanmasını gerçekleştireceğiz. Tüm sektörleri ve kurumları ile Bursa, havacılığa girmiş oluyor. Bu uçağı yapsak, gövde ekipmanları Gökçen grubunun yapacağı işti. Celal Bey de pilotmuş. O da 'seve seve o firmayı alırım' dedi. 10 gün içinde çalışma tamamlandı. Almanların da üzüntüsüydü, fabrika Çin'e gidecekken Türkiye'ye gelmiş oldu. Bu durum herkesi sevindirdi." diye konuştu.

"İLK UÇUŞU BİZ YAPALIM İSTİYORUZ"
Altepe, birkaç ay içinde Bursa'da üretimin başlayacağını ifade ederek, "Aynı üretim Berlin'de de Türkiye'de devam edecek. 6 ay içinde bitirelim ve ilk uçuşu da biz yapalım istiyoruz. Firma kendi sertifikasyonunu kendisi verebilen bir firma, kadrosunu da genişletiyor. Bursa ve Türkiye, bu sektöre çok güçlü giriyor. Şu anda uçan 200 uçağı var ve siparişleri de var." dedi.

"AQUİLA İNTERNATİONAL ADIYLA DEVAM EDİYORUZ"

B PLas CEO'su Celal Gökçen de hiç akılda yokken ani bir kararla havacılık sektörüne adım attıklarını anlattı. Çalışmaların sürecinden ve uçağın teknik özelliklerinden bahseden Gökçen, "Hızlı yol aldık. Aralık ayı sonundan bugüne kadar ayda 2 uçak üretir durumdayız. Bu uçaklar iki kişilik uçak. Avrupa'da eğitim ve turing uçağı diye geçiyor. Avrupa'da bu şekilde 782 havaaalanı var. 1100 km menzili olan uçak ve Bombardier'in 4 silindirli bir motoru var. Uçağımızın bütün yapısı kompozit. 100 km'de 9,5 litre süper benzin yakıyor. Eğitim uçağı olarak düşünüldüğü için bakım kolaylıkları olması lazım. Bunlar da düşünüldü. Uçakların bakım masraflarını 4 bin Euro'ya yapabiliyoruz. Uçağımız, 500 kilogramlık eğitim ve turing uçağı. 'Aquila international' adıyla devam ettiriyoruz. Firma tanındığı için eski müşterilerin sevdiği uçakları bu isimle hizmete sunacağız. Talepler de gelmeye başladı. Uçak iyi bir uçak olarak biliniyor." şeklinde konuştu.

SAĞLAM VE GÜVENİLİR

Gökçen, uçak hakkında şu bilgileri verdi: "Uçakla ilgili biraz daha güçlü bir motor çalışması var. Ama en ufak bir şeyi değiştirseniz dahi sertifikasyondan geçmek zorunda. 130 beygirlik bir turbo versiyonu da okullardan gelen talep üzerine çalışmaya alındı. Gece uçuşu sertifikasyonu alınacak ve aletli uçuş sertifikasyonu da yakın zamanda alınacak. Güvenlik paraşütü için de çalışacağız. Bunla planlanan ilk çalışmalarımız. İlerleyen zamanlarda 4 kişilik uçak için de çalışmamıza devam edeceğiz. İlave yeni hangarlar alacağız."

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin gelişmesi ve yeni ivmeler kazanmasında etkin ve yönlendirici bir gücü temsil eden Bursa'nın otomotiv, tekstil ve makine sektörlerinin nabzının attığı bir kent kimliğinde olduğunu söyledi. Burkay, BTSO olarak Bursa'nın yüksek katma değerli ve stratejik sektörlere dönüşümü adına önemli projelerini kente kazandırdıklarını vurguladı. Uzay, havacılık ve savunma sektöründe kentin ortak aklını harekete geçirdiklerini de belirten Burkay, "Bursa'mızın ve ülkemizin hedeflerinde stratejik öneme sahip uzay, havacılık ve savunma sektör konseyimizi oluşturduk. Ortak bir inanç ve kararlılıkla sürdürdüğümüz çalışmalarımızın sonuçlarını rapor haline getirerek kamuoyuna ve ilgili bakanlarımıza sunduk. Uzay, Havacılık ve Savunma kümelenmemiz kapsamında yola çıktığımızda firma sayımız 100'ü aştı. Ülkemizin 'Özgün Helikopter Projesi'nde Bursalı firmalarımızın da yer alması ve üretiminde söz sahibi olması için girişimlerimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Bursa havacılığın da merkezi oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER