"Bütçe kurşunlara, panzerlere, kirpilere değil ülkenin barışına harcansın"


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, ülkenin siyasetinin ve Parlamento'sunun devre dışı kaldığını belirterek siyasetin çözüm üretemediğini ve özellikle memleketin bir bölgesinin askerlere, Genelkurmay'a havale edildiğini söyledi. Paylan, "Birileri masayı devirdi; şu anda sadece silahların konuşulduğu günleri yaşıyoruz. Siyaseti devreye sokmanın yolu Meclis ve bütçeden geçer. Her gün ülkede duygusal bir kopuş yaşanıyor. Bütçe, kurşunlara, panzerlere, kirpilere değil bu ülkenin barışına harcanması gerekiyor." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bütçe ve Kesinhesap Kanunu tasarıları geneli ile Sayıştay tezkereleri üzerinde görüşmeler başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, hava koşulları sebebiyle şehir dışından gelecek olan milletvekillerinin gecikmesi nedeniyle toplantıya bir süre ara verdi. 20 dakikalık gecikme sonrası toplantı başladı.

Eski Maliye Bakanı CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, ucuz parasal bolluğun devletleri büyük borçluluğa çektiğini söyledi. Bütçe üzerine oturtulan verilerin inandırıcı olmadığını dile getiren Temizel, bu şartlarda ülkeye yatırım yapmak isteyen girişimcilerle görüşmek istediğini belirterek "Çünkü görmediğimiz ve bilmediğimiz mutlaka bir şeyler var." ifadelerini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Sayıştay raporlarının kuşa çevrildiğini, denetim hakkının ellerinden alındığını ifade etti. Ödenek üstü harcamalara dikkat çeken Günal, Sayıştay raporlarında yer almayan belediyelerin isimlerinin neden açıklanmadığını sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanılanları dile getirdi. Ülkenin siyasetinin ve Parlamento'sunun devre dışı kaldığını belirten Paylan, siyasetin çözüm üretemediğini, özellikle memleketin bir bölgesinin askerlere, Genelkurmay'a havale edilmiş durumda olduğunu söyledi. Bölgede yaşanılanların hendek olarak gösterilmeye çalışıldığını belirten Paylan, "Meclis olarak bir araştırma komisyonu kurup gidip oraya bakabildik mi; orada hendek var mı yok mu diye. Ama komisyon kurulduğunda Saraydan tahkir edici açıklamalar gelecek. Bizim siyaseti devreye sokmamız gerekiyor. Ancak birileri masayı devirdi; şu anda sadece silahların konuşulduğu günleri yaşıyoruz. Siyaseti devreye sokmanın yolu Meclis ve bütçeden geçer." diye konuştu.

Daha sonra Cizre'de çekilmiş görüntüleri komisyon üyelerine izlettiren Paylan, görüntüdeki hadiseyi anlattı. Paylan, "Bir mafya lideri söylemişti ya hani, oluk oluk kan akıyor. Bu mudur bizim hayal ettiğimiz ülke? Her gün ülkede duygusal bir kopuş yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Paylan'ın bu açıklamalarına AK Partili milletvekilleri tepki göstererek "Bütçeyle konuştuklarınızın ne alakası var?" diye sordu. Bu sözler üzerine Paylan, "Rakamları konuşacağız, rakamlar soğuktur, esas olan insandır." dedi.

AK Partili vekillerin müdahalesine tepki gösteren HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise "Kürsü dokunulmazlığına inanıyor musunuz inanmıyor musunuz? İnanıyorsanız, saygı göstereceksiniz." şeklinde konuştu.

Konuyu akademisyenlerin yayımladığı bildiriye getiren Paylan, Hrant Dink'in 301. maddeden yargılandığını hatırlatarak, o dönem yapılan bu tür tartışmalar ve hedef göstermeler sebebiyle Dink cinayetinin yolunun açıldığını kaydetti. Paylan, bütçenin kurşunlara, panzerlere, kirpilere değil bu ülkenin barışına harcanması gerektiğini vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber "Bütçe kurşunlara, panzerlere, kirpilere değil ülkenin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER